Aminokiseline

aminokiseline

Svaka stanica našeg tijela treba i iskorištava aminokiseline. Kad jedete, vaš probavni sustav razgrađuje bjelančevine iz hrane na pojedine aminokiseline, koje se zatim ponovno slažu kako bi nastale specifične bjelančevine potrebne tijelu. Svaka je stanica programirana tako da prema vlastitim potrebama proizvede točno određene kombinacije bjelančevina.

Postoje dvije vrste aminokiselina: neesencijalne (njih tijelo može proizvesti samo) i esencijalne (u organizam se moraju unijeti hranom). Skupini neesencijalnih aminokiselina pripadaju alanin, arginin, aspargin, aspartat, cistein, glutamat, glutamin, glicin, prolin, serin, taurin i tirozin. Esencijalne su aminokiseline histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, femlalamn, treonin, triptofan i valin.

Kako djeluju

Aminokiseline su potrebne za oporavak mišića, tetiva, kože, ligamenata, organa, žlijezda, noktiju i kose. Osim toga, imaju ulogu u proizvodnji hormona (primjerice, inzulina), neuroprijenosnika (kemijskih tvari koje u mozgu prenose informacije), mnogih tjelesnih tekućina i enzima koji pobuđuju tjelesne funkcije.

Iako je glavni uzrok manjka aminokiselina loša prehrana (pogotovo ona s malim unosom bjelančevina), na njihovu količinu u organizmu mogu utjecati i infekcije, trauma, stres, uzimanje lijekova, dob i neravnoteža kemijskih tvari u tijelu. Liječnici koji razmišljaju o prehrani mogu vas uputiti na vađenje krvi kako bi se odredilo palite li od nedostatka aminokiselina. Dodaci prehrani s aminokiselinama uzimaju se radi nadomještanja njihova manjka ili u liječenju mnogih zdravstvenih problema.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Mnoge su aminokiseline i njihovi nusproizvodi učinkoviti u liječenju bolesti srca. Tako karnitin, tvar koja je u visokoj koncentraciji prisutna u stanicama srčanog mišića, jača srce, pomaže u oporavku ljudi nakon preboljenog zatajenja srca te može povećati vjerojatnost preživljavanja nakon srčanog udara.

Karnitin je sličan jednoj aminokiselini koja se u organizmu proizvodi iz lizina. Uključenje i u metabolizam masnoća te može sniziti povišenu razinu triglicerida (masnoća iz krvi povezanih s kolesterolom). Neesencijalna aminokiselina arginin smanjuje rizik nastanka srčanog i moždanog udara tako što proširuje krvne žile i snižava krvni tlak; također smanjuje bolove kod angine pectoris. Taurin pomaže kod zatajenja srca te snižava krvni tlak uravnotežujući omjer natrija i kalija te regulirajući pretjeranu aktivnost središnjega živčanog sustava.

N-acetil-cistein (NAC), nusproizvod cisteina i tvar koja se od njega lakše apsorbira, potiče proizvodnju antioksidansa, a i sam ima takvo djelovanje. Zato potiče oporavak oštećenih stanica i jača imunosm sustav. Osim toga, NAC smanjuje količinu sluzi kod kroničnog bronhitisa, a upotrebljava se i za zaštitu jetre kod predoziranja paracetamolom (Plicetom, Lekadolom). Također može pomoći kod poremećaja s oštećenjem mozga i živčanih stanica, kao što je multipla skleroza.

DODATNI KORISNI UČINCI: Kad je koncentriran u stanicama probavnog sustava, glutamin ublažava sindrom iritabilnog crijeva i divertikulozu, a pomaže i u zacjeljivanju vredova (ulkusa). Taurin može pomoći ljudima s epilepsijom zato što povećava proizvodnju nekih kemijskih tvari u mozgu. On je i najvažniji sastojak žuči te može spriječiti nastanak žučnoga kamenca. Koristi od njega mogu imati i oboljeli od šećerne bolesti jer povećava osjetljivost na inzulin.

Karnitin opskrbljuje mišiće energijom tako što pojačava razgradnju masnoća. Lizin je jedna od najučinkovitijih tvari u liječenju labijalnog herpesa, a pomaže i kod herpesa zostera i afti u ustima. (Arginin, s druge strane, može izazvati pojavu labijalnog ili genitalnog herpesa.)

Kako se uzimaju

DOZIRANJE: Ako neku aminokiselinu trebate uzimati dulje od mjesec dana, rabite miješane aminokiselinske preparate; to su dodaci prehrani koji sadrže više od jedne aminokiseline. Tako ćete osigurati primjeren i uravnotežen unos svih aminokiselina.

SMJERNICE ZA UPORABU: Dodaci prehrani koji sadrže aminokiseline učinkovitiji su ako se istodobno ne uzima hrana s mnogo bjelančevina. Zbog toga uzimajte dodatak najmanje sat i pol prije jela; idealno je vrijeme neposredno nakon ustajanja ili prije spavanja.

Dodatke prehrani s pojedinačnim aminokiselmama ne bi trebalo uzimati dulje od tri mjeseca, osim pod nadzorom liječnika koji ima iskustva s takvim liječenjem. Dodatke prehrani s miješanim aminokiselmama treba uzimati na prazan želudac. Pojedinačne aminokiseline uzimajte u neko drugo doba dana.

Moguće nuspojave

Dokle god se uzimaju u preporučenim dozama, aminokiseline nemaju nuspojava. Velike doze nekih aminokiselina mogu biti toksične i izazvati mučninu, povraćanje ili proljev.

VAŽNO: Pri uzimanju dodataka prehrani koji sadrže aminokiseline osobito oprezne trebaju biti trudnice i doilje, kao i dijabetičari, osobe koje pate od povišenog krvanog tlaka, bolesti jetre i bubrega.