Zeleni Čaj

zeleni čaj

Tradicionalnije način proizvodnje zelenog čaja jednostavan: listovi se najprije pare, zatim motaju i na kraju suše. Parenjem se uništavaju enzimi koji bi inače prouzročili fermentaciju. Kao i kod ostalih vrsta čaja, može se dopustiti djelomična ili potpuna fermentacija (kojom nastaje crni čaj). Izostanak fermentacije daje zelenom čaju osebujan okus, ali i, što je mnogo važnije, čuva gotovo sve polifenole – jake antioksidanse koji sprečavaju oštećenje stanica. Ostale su potencijalno korisne tvari te biljke fluorid, katehini i tanini.

Kako djeluje

Zeleni čaj sadržava tvari koje pružaju snažnu zaštitu protiv nastanka nekoliko vrsta raka i (možda) bolesti srca. Istraživanja također pokazuju daje taj čaj koristan u borbi protiv infekcija te da produljuje životni vijek.

PREVENCIJA: Učestalost nekih vrsta raka manja je u osoba koje konzumiraju zeleni čaj. Jedna opsežna studija pokazala je da je u Kineza i Kineskinja koji su tijekom šest mjeseci barem jedanput na tjedan pili zeleni čaj učestalost raka rektuma, gušterače i (možda) debelog crijeva bila znatno niža u odnosu na ljude koji su ga pili rijetko ili nikad. U žena je rizik nastanka raka rektuma ili gušterače bio gotovo prepolovljen. Prvi rezultati istraživanja govore o mogućem zaštitnom učinku od raka dojke, želuca i kože. Istraživanja koja su ispitivala mehanizam zaštitnog djelovanja zelenog čaja pokazala su da je za njega, čini se, najvažniji polifenol EGKG (epigalokatehi-galat).

Neki znanstvenici ističu da je EGKG možda i najdjelotvornija dosad otkrivena tvar koja sprečava nastanak raka; on štiti stanice od oštećenja i povećava proizvodnju vlastitih antioksidansa. Američko je istraživanje pokazalo da EGKG potiče programiranu smrt stanica raka (apoptozu) i tako zaustavlja njihov rast. Važno je da ta tvar ne uništava zdrave stanice. Jedno neovisno istraživanje sa Sveučilišta u državi Ohio pokazalo je da EGKG sprečava stvaranje urokinaze, enzima koji je potreban za rast stanica raka. Kod životinja se potiskivanjem djelovanja urokinaze smanjuje tumor te on katkad i potpuno nestane.

DODATNI KORISNI UČlNCI: Antioksidacijski učinak polifenola iz zelenog čaja može pomoći u zaštiti srca. Laboratorijski su testovi pokazali da te tvari sprečavaju oštećivanje LDL kolesterola, za koje se smatra daje početni korak u nastanku plakova u arterijama. U japanskom istraživanju koje je obuhvatilo 1371 pacijenta ustanovljena je povezanost konzumacije zelenog čaja sa sprečavanjem bolesti srca. U zelenom se čaju nalaze i fluoridi koji imaju opći antibakterijski učinak i mogu zaštititi zube od kvarenja. Zeleni čaj također bi mogao biti koristan kod artritisa i u zacjeljivanju rana.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Čaj ima povoljno djelovanje bilo da ga uzimate u obliku kapsula ili tableta, bilo da pijete nekoliko šalica čaja na dan. Ciljana količina polifenola iznosi oko 240 do 320 mg na dan.

Kad kupujete čaj u obliku dodataka prehrani, birajte preparate koji su standardizirani tako da sadrže najmanje 50% polifenola. Takvi koncentrirani proizvodi u dvije doze od po 250 mg daju 250 mg polifenola. Prema istraživanju, ta se količina aktivnih tvari nalazi u četiri šalice svježe pripremljena zelenog čaja.

SMJERNICE ZA UPORABU: Preparate zelenog čaja treba uzimati s hranom uz punu čašu vode. Svježe priređen čaj možete piti uz jelo ili bilo kad. Za njegovu pripravu preko žličice čaja treba preliti 225 ml vrele vode. Nakon tri do pet minuta procijedite čaj i spreman je za uporabu.

Moguće nuspojave

Zeleni je čaj vrlo siguran, i kao dodatak prehrani i kao napitak. Ljudi osjetljivi na kofein smiju piti manje količine jer ga šalica tog čaja sadrži 40 mg. U dodacima prehrani kofeina je vrlo malo. Preporučena doza dodataka prehrani sadrži količinu polifenola jednaku onoj u četiri šalice napitka, no samo 5 do 6 mg kofeina.

VAŽNO: Trudnice i dojilje ne bi smjele piti više od dvije šalice zelenog čaja na dan.