Vrbova Kora

vrbova kora

Kora se dobiva od veličanstvenog stabla bijele vrbe, koje može izrasti i do 23 metra. U Kini se ljekovitim svojstvima te biljke koriste već stoljećima, no na Zapadu se tek u 18. stoljeću shvatilo koliko je korisno njeno djelovanje protiv bolova i vrućice. Europski su doseljenici bijelu vrbu donijeli u Sjevernu Ameriku. Vidjeli su da i domoroci upotrebljavaju neke vrste vrbe za ublažavanje bolova i snižavanje povišene temperature.

Godine 1828. njemački i francuski znanstvenici izolirali su aktivni sastojak – salicin. Deset godina poslije europski su kemičari iz njega stvorili salicilnu kiselinu, koja je vrlo slična Aspirinu. Nešto poslije iz jedne druge biljke koja sadrži salicilate (a zove se močvarska suručica) sintetiziranje Aspirin (Andol), čiji je stručni naziv acetil-salicilna kiselina. Do kraja 19. stoljeća tvrtka Bayer počela je proizvoditi Aspirin i reklamirala ga je kao lijek protiv bolova sigurniji od onih koji su se dotad rabili (ulja crne vrbe i male kruščice).

Svi dijelovi bijele vrbe sadrže salicin, no najviše ga ima u kori. Ona se sakuplja u proljeće sa stabala starih dvije do pet godina. Najčešće se upotrebljava Salix alba ili bijela vrba, no salicinom su bogate i druge vrste, poput Salix fragilis (krhka vrba), Salix purpurea (grimizna vrba) i Salix daphnoides (ljubičasta vrba). Te se vrste katkad u trgovinama zdrave hrane prodaju pod nazivom »kora vrbe«.

Kako djeluje

U organizmu se salicin iz kore bijele vrbe pretvara u salicilnu kiselinu, koja smanjuje bol, vrućicu i upalu. Iako biljka djeluje sporije nego Aspirin, njen učinak dulje traje, a prouzročuje manje nepoželjnih reakcija. Najvažnije je što ne izaziva krvarenje iz želuca – jednu od potencijalno najopasnijih nuspojava uzimanja Aspirina.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Kora bijele vrbe može biti vrlo korisna u ublažavanju glavobolje i akutnih bolova u mišićima. Može ublažiti i mnoge vrste kroničnih bolova, poput onih u leđima i vratu. U slučajevima artritisa, osobito kod bolova u leđima, kukovima i koljenima, taj ljekoviti biljni pripravak može smanjiti oteklinu i upalu te povećati opseg pokreta zahvaćenih zglobova. Ona, osim toga, može pomoći u ublažavanju menstruacijskih grčeva. Salicin, naime, ometa djelovanje prostaglandina, tvari sličnih hormonima, koji pojačavaju upalu i izazivaju bolove.

DODATNI KORISNI UČINCI: Poput Aspirina, kora bijele vrbe može ublažiti vrućicu.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Tri puta na dan (ili prema potrebi) uzmite jednu do dvije kapsule ili tablete kako biste ublažili bolove, smanjili vrućicu ili smirili upalu. Slijedite upute priložene proizvodu. Birajte proizvode koji su standardizirani tako da sadrže 15% salicina; tako ćete unijeti 60 do 120 mg te tvari na dan. Standardizirani ekstrakti dolaze i u obliku prašaka ili tinkture. Čajevi koji se priređuju od kore bijele vrbe nisu tako učinkoviti jer sadrže male količine salicina.

SMJERNICE ZA UPORABU: Dulja je uporaba kore bijele vrbe sigurna. Okus joj je gorak pa su tablete ili kapsule najpogodniji oblici za uzimanje. Te preparate nemojte uzimati s Aspirinom jer mu se nuspojave mogu pojačati.

Iz opreza preparate kore bijele vrbe nemojte davati djeci mlađoj od I 6 godina kod prehlade, gripe ili vodenih kozica. Uzimanje Aspirina u te skupine pacijenata može prouzročiti potencijalno smrtonosno oštećenje mozga i jetre koje se naziva Rayeovim sindromom. Budući da se u organizmu drugačije prerađuje, nije vjerojatno da bi salicin, aktivna tvar iz kore bijele vrbe, mogao izazvati taj sindrom, no zbog sličnosti s Aspirinom svakako je potreban oprez. Za djecu i adolescente je paracetamol (Lupocet, Plicet) mnogo bolji izbor nego Aspirin ili kora bijele vrbe.

Moguće nuspojave

U preporučenim dozama taj biljni pripravak rijetko izaziva smetnje. Zbog velikih doza katkad mogu nastati želučane tegobe, mučnina i tinitus. Tada smanjite dozu ili prestanite uzimati koru bijele vrbe. Također, o nuspojavama treba obavijestiti liječnika.

VAŽNO: Ako ste alergični na Aspirin (acetil-salicilnu kiselinu), izbjegavajte uporabu kore bijele vrbe. Djeca i adolescenti također ne smiju uzimati te preparate protiv vrućice.
Budući da sigurnost primjene bijele vrbe u trudnica i dojilja nije ustanovljena, prije eventualne primjene one se trebaju savjetovati s liječnikom.