Ulje Čajevca

ulje čajevca

Ulje čajevca je vrsni borac protiv infekcija te ima ugodan miris, sličan onome muškatnog oraščića. Dobiva se od listova čajevca (Melaleuca alternifolia), koji raste samo u Australiji i posve je različit od svih vrsta roda Camellia od kojih se proizvodi crni, djelomično fermentirani i zeleni čaj. Ulje se dobiva destilacijom parom, a kvalitetni proizvodi sadrže najmanje 40% terpin-4-ola, aktivnih sastojaka koji imaju terapijski učinak i manje od 5% cineola, tvari koja u većim količinama može izazvati nadražaj kože. Kako se nakon Drugoga svjetskog rata dogodio nagli razvoj antibiotika, ulje čajevca više nije bilo u modi. Danas se ono ipak sve više upotrebljava i na godinu se proizvede više od 700 tona.

Kako djeluje

Ulje čajevca primjenjuje se lokalno za liječenje čestih infekcija. Naneseno na kožu, gotovo u potpunosti onemogućuje rast potencijalno štetnih gljivica. Istraživanja su pokazala da djeluje i protiv mnogih bakterija, među ostalima i onih otpornih na mnoge snažne antibiotike. Liječnici smatraju da je to ulje tako učinkovito jer se lako miješa s masnim izlučinama kože pa može brzo i učinkovito djelovati protiv klica.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Antiseptičko djelovanje ulja čajevca osobito je korisno kod posjeklina i ogrebotina, kao i kod uboda i ugriza insekata. To ulje potiče zacjeljivanje manjih rana, pomaže u sprečavanju infekcija i smanjuje izraženost možebitnog ožiljka. Djeluje protiv gljivice Trichophyton, uzročnika atletskog stopala, infekcije kože preponskog područja i noktiju. Također je djelotvorno protiv gljivice Candida albicans i praživotinje Trichomonas vaginalis, koje prouzročuju infekcije rodnice. Neke su gljivične infekcije vrlo tvrdokorne pa će vam liječnik možda morati propisati jači konvencionalni lijek.

DODATNI KORISNI UČINCI: Ulje čajevca može bili korisno u liječenju akni. U jednom je istraživanju potvrđeno da je u liječenju te kožne bolesti gel koji sadrži 5% ulja čajevca jednako učinkovit kao i losion s 5-postotnim benzoil-peroksidom, aktivnim sastojkom većine preparata protiv akni koji se kupuju bez recepta. No ulje čajevca izaziva manje nuspojava – bilo je manje ljuskanja, sušenja i svrbeža kože nego pri liječenju preparatima s benzoil-peroksidom. Jedno je drugo istraživanje potvrdilo učinkovitost otopine s udjelom ulja čajevca od 0,5% u zaštiti od gljivice Pytirosporum ovale, koja je čest uzročnik peruti. Katkad se to ulje preporučuje u liječenju virusnih bradavica, no istraživanja nisu potvrdila učinkovitost u tim slučajevima.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Za liječenje atletskog stopala, ozljeda kože i infekcija noktiju: dva do tri puta na dan na zahvaćena područja nanesite jednu do dvije kapi čistoga, nerazrijeđenog ulja čajevca. Mogu se rabiti i kreme ili losioni. Kod infekcija rodnice kvasnicama (gljivicama): Dva puta na dan tijekom pet dana u rodnicu stavite vaginaletu s uljem čajevca.

SMJERNICE ZA UPORABU: Ulje čajevca primjenjuje se samo lokalno, ikad ga nemojte uzimati na usta; ako ga netko (primjerice, dijete) guta, nazovite liječnika ili tu osobu otpremite u bolnicu. Rijetko, u nekih ljudi ulje čajevca može izazvati alergijski osip. Prije prve uporabe tog preparata nanesite malu količinu gazom na unutarnju stranu podlaktice. Ako ste alergični, na podlaktici će se pojaviti crvenilo ili oteklina. U tom slučaju razrijedite ulje čajevca malom količinom ulja za kuhanje ili bademova ulja i ponovite test na drugoj ruci. Ako reakcija ovaj put izostane, to znači da smijete uzimati razrijeđeno ulje.

Moguće nuspojave

Ulje čajevca sigurno je za lokalnu primjenu, no katkad se može pojaviti nadražaj kože. Kao i mnoga druga nerazrijeđena biljna ulja, ono također može izazvati nadražaj očiju ili sluznica.

VAŽNO: Ulje čajevca upotrebljava se samo lokalno (na koži i vidljivim sluznicama, prema uputama). Nemojte ga piti jer može biti toksično. Izbjegavajte kontakt s očima.
Savjetujte se s liječnikom prije eventualne primjene ulja čajevca na duboke otvorene rane.