Taheebo

taheebo

Biljni se pripravci dobivaju od unutarnjeg dijela kore stabla koje raste u kišnim šumama Južne Amerike, gdje se domoroci njenim ljekovitim svojstvima koriste već stoljećima. Taheebo se zove i petu d’circo, lapctcho i ipe roxo. U različitim zemljama rabe se različiti nazivi.

Medu ljekovitim su sastojcima te biljke snažne fitokemijske tvari koje se nazivaju naftokinonima. Najintenzivnije se proučavao lapahol.

Kako djeluje

Lapahol i ostali sastojci taheeba pomažu u uništavanju mikroorganizama, uzročnika raznih bolesti, od malarije i gripe pa sve do kandidijaze. Većinu ljudi ipak najviše zanima potencijalni učinak kod oboljelih od raka.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Čini se da taheebo djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica te da jača imunosni sustav. Jedna od najdokumentiranijih uporaba jest ona kod kandidijaze (bijelih naslaga na sluznicama koje prouzročuje gljivica Candida); travari često preporučuju pranje u čaju od taheeba za liječenje upale rodnice. Taheebo u obliku kapsula, tableta, tinkture ili čaja može učinkovito ojačati imunost u slučajevima sindroma kroničnog umora, kroničnog bronhitisa ili infekcije HlV-om, odnosno side. Zbog protuupalnih svojstava može biti koristan kod akutnog bronhitisa, čiji su simptomi upala dišnih puteva i bol u mišićima. Lokalna primjena tinkture taheeba može ukloniti bradavice.

DODATNI KORISNI UČINCI: Učinak biljke taheebo na rak predmet je stalnih rasprava. Zbog takva tradicionalnog shvaćanja američki je Nacionalni institut za rak istraživao tu biljku i ustanovio da je lapahol najaktivniji sastojak. U istraživanjima na životinjama uočeno je smanjenje tumora pa se 70-ih godina prošloga stoljeća učinak lapahola počeo istraživati na ljudima.

Učinak nije izostao: lapahol je doista uništavao stanice raka, ali u terapijskim dozama izazivao je ozbiljne nuspojave poput mučnine, povraćanja i poremećaja zgrušavanja krvi. Zbog toga se odustalo od istraživanja lapahola i biljke taheebo.

Kritičari tih istraživanja smatraju da bi uporaba terapijskih doza same biljke imala jednak učinak, no bez potencijalno opasnih problema sa zgrušavanjem krvi, kojima je popraćena primjena lapahola. Moguće je da lapahol ometa djelovanje vitamina K, koji je potreban za normalan proces zgrušavanja krvi. Neki pak stručnjaci misle da bi primjena vitamina K uz lapahol omogućila dovoljno visoke protutumorske doze te tvari, bez nuspojava. Unatoč proturječnostima, mnogi se terapeuti pouzdaju u povijesne dokaze o protutumorskom djelovanju te biljke i često je preporučuju kao dodatak standardnoj terapiji.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Uobičajena su doza praškastog oblika biljke kapsule ili tablete od 250 mg dva puta na dan. Ta se doza preporučuje za liječenje sindroma kroničnog umora te HlV-a/side, u kombinaciji s drugim biljnim pripravcima za jačanje imunosti, kao što su rudbekija ili kanadska žutika. Često se od sušene biljke taheebo priređuje čaj, i to tako da se preko dvije do tri žličice biljnog pripravka prelije 500 ml vrele vode. Ta se količina zuje tijekom dana.

SMJERNICE ZA UPORABU: Travan preporučuju uporabu pripravaka kore taheeba jer smatraju da su korisni učinci posljedica djelovanja mnogih aktivnih sastojaka, a ne samo lapahola.
Vod infekcija rodnice kvasnicama (gljivicama): Preporučuje se pranje mlakim čajem te biljke.
Kod bradavica: Prije spavanja na zahvaćene dijelove kože stavite obloge namočene u tinkturu taheeba. Postupak ponavljajte dok bradavice ne nestanu. Ako se bradavice pojave oko spolnih organa, potražite liječničku pomoć.

Moguće nuspojave

Pripravci kore uglavnom su sigurni i njihovom uporabom ne nastaju vaspojave karakteristične za primjenu samog lapahola. Ako čaj ili dodaci rrehrani od te biljke izazovu želučane tegobe, uzimajte ih s hranom.

VAŽNO: Trudnice i dojilje ne bi trebale uzimati preparate taheeba. Ta biljka može pojačati djelovanje lijekova protiv zgrušavanja krvi.