Sabal Palma

sabal palma

Engleski naziv Sabal palme (engl. saw palmetto – saw = pila), koja je samonikla u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, potječe od nazubljenih lisnih peteljki koje nalikuju pili. Životni joj je vijek čak 700 godina, a otporna je na sušu, kukce i požare. Ljekovita svojstva imaju plavocrne bobice, koje se beru u kolovozu i rujnu. Branje plodova palme sabal dvostruki je rizik: berači se vrlo lako mogu ozlijediti na zupce lisnih peteljki, oštre poput britve, a u sjeni te biljke vole se gnijezditi zmije čegrluše.

Kako djeluje

U narodu se palma sabal upotrebljava već dugo, a američkim domorocima služila je za liječenje bolesti mokraćnog sustava. Doseljenici su vidjeli da su životinje koje jedu bobice te biljke zdrave i vitalne pa su ih počeli davati slabim i bolesnim ljudima kao tonik. Uskoro su se počele rabiti protiv kašlja i za bolju probavu. Danas se ta biljka uglavnom spominje u kontekstu liječenja povećane prostate, a njen povoljan učinak potvrdila su brojna znanstvena istraživanja.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Liječnici u Njemačkoj, Francuskoj i ostalim zemljama redovito propisuju preparate palme sabal pacijentima s dobroćudnim povećanjem prostate koje se naziva hiperplazijom ili hipertrofijom prostate. Normalna je prostata veličine kestena, a u više od polovine muškaraca starijih od 50 godina dolazi do njezina povećanja. Kroz tu žlijezdu prolazi mokraćna cijev, koja provodi mokraću iz mjehura do penisa i zatim izvan tijela, pa je u slučajevima hiperplazije mokrenje bolno i učestalo (osobito noću), mlaz mokraće slabi, a pražnjenje je mjehura otežano. Znanstvenici smatraju da palma sabal može pomoći kod povećanja prostate na nekoliko načina. Najvažnije od svega je to što ona utječe na razinu različitih hormona čijim se djelovanjem stanice prostate umnožavaju. Također se ublažava upala i smanjuje oticanje tkiva.

Istraživanja su pokazala da je uporaba palme sabal popraćena s manje nuspojava (poput impotencije) te da se rezultati postižu prije nego terapijom finasteridom (Proscar), standardnim lijekom za povećanje prostate. Palma sabal djeluje već nakon tridesetak dana, dok učinak standardnih lijekova treba čekati i oko šest mjeseci.

DODATNI KORISNI UČINCI: Dokazi o korisnom učinku palme sabal kod hipertrofije prostate vrlo su čvrsti, no učinkovitost primjene u ostalim slučajevima nije dobro dokazana. Ta se biljka upotrebljava u liječenju nekih oblika upale prostate (prostatitisa). Laboratorijski je dokazano kako pojačava sposobnost organizma da uništava štetne bakterije, što govori o tome da bi mogla biti korisna u liječenju upala prostate i mokraćnog sustava. Budući da palma sabal utječe na razinu hormona koji su povezani s nastankom nekih oblika raka, znanstvenici proučavaju i njen učinak kod zloćudnih bolesti.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Uobičajena je doza 160 mg dva puta na dan. Budite oprezni ako se odlučite na uzimanje većih doza jer primjena više od 320 mg na dan nije dovoljno dobro istražena. Birajte dodatke prehrani koji su standardizirani tako da sadrže 85% do 95% masnih kiselina i sterola, aktivnih sastojaka bobica s terapijskim djelovanjem.

SMJERNICE ZA UPORABU: Jedan od mogućih uzroka povećanja prostate može biti i rak, pa je prije početka uzimanja palme sabal liječničkom obradom potrebno ustanoviti točan uzrok povećanja. Treba se posavjetovati s liječnikom i ako preparate te biljke želite uzimati zbog prostatitisa. Tekuće je oblike prije uporabe preporučljivo razrijediti u vodi jer su gorka okusa. Ti se dodaci prehrani mogu uzimati s hranom ili neovisno o obrocima. Neki travari preporučuju čaj od palme sabal, no on često ne sadrži terapijske količine aktivnih tvari pa je i učinak na hipertrofiju prostate manji.

Moguće nuspojave

Katkad se mogu pojaviti blaga bol u trbuhu, mučnina, vrtoglavica i glavobolja. Nastanu li kakve nuspojave, smanjite dozu ili prestanite uzimati te preparate.

VAŽNO: Sve osobe koje imaju krv u mokraći ili teškoće s mokrenjem, prije uzimanja palme sabal obvezatno se trebaju javiti liječniku. Ti se simptomi mogu pojaviti i kod raka prostate.
Palma sabal utječe na razinu hormona pa se muškarci s rakom prostate ili osobe koje uzimaju hormonske preparate prije upotrebe te biljke moraju posavjetovati s liječnikom.