Rudbekija

rudbekija

Rudbekija se još naziva i Echinacea, grimizna ili prerijska rudbekija. Riječ je o divljoj biljci čiji cvjetovi nalikuju onima u tratinčice, a raste na prostranstvima središnjeg dijela Sjedinjenih Američkih Država. Domoroci su je stoljećima upotrebljavali za zacjeljivanje rana i kao protuotrov kod ugriza zmija. Rudbekiju su brzo prihvatili i europski doseljenici i njihovi liječnici kao moćno sredstvo u borbi protiv infekcija. Danas je u Ujedinjenom Kraljevstvu česta vrtna biljka.

Kako djeluje

Rudbekija je prirodni antibiotik i sredstvo protiv infekcija koje pomaže u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i ostalih mikroorganizama koji prouzročuju bolesti. Ona potiče aktivnost različitih stanica imunosnog sustava, što je najvažnije za zaustavljanje infekcije. Osim toga, potiče i stvaranje interferona – tvari koje djeluju protiv virusa. Taj je učinak kratkoročan pa se savjetuje redovito uzimati rudbekiju; kod akutnih infekcija to znači svakih nekoliko sati. Rudbekija normalizira imunosni odgovor i kod autoimunih stanja kao što je ekcem (dermatitis) te se tradicionalno upotrebljava i za tu svrhu.

PREVENCIJA: Rudbekija pomaže u sprečavanju dvaju najčešćih virusnih bolesti: prehlade i gripe. Najučinkovitija je ako se počne upotrebljavati već s prvim znakovima bolesti. U jednom istraživanju koje je obuhvatilo osobe sklone prehladi, nakon osmotjednog uzimanja rudbekije pojavnost bolesti smanjila se za 35% u odnosu na skupinu koja je uzimala placebo. Također su se produžili razmaci između prehlada – 40 dana u odnosu na samo 25 dana kod placebo-skupine. Istraživanja pokazuju daje ta biljka korisna i u ublažavanju bolova, začepljenja nosa i vrućice kod prehlade i gripe. Ukratko, tegobe su blaže i prije nestanu.

DODATNI KORISNI UČINCI: Rudbekija je korisna kod infekcija koje se ponavljaju, primjerice kod oralne kandidijaze, infekcija mokraćnog sustava i srednjeg uha. Katkad se upotrebljava i u liječenju streptokoknih i stafilokoknih infekcija, herpesa (uključujući genitalni, herpes na usni te herpes zoster), bronhitisa i infekcija sinusa. Autoimune bolesti kod kojih rudbekija može pomoći jesu lupus, multipla skleroza, reumatoidni artritis i slična stanja. Istražuje se i moguća uloga te biljke u liječenju sindroma kroničnog umora i side te za pomoć oboljelima od raka, čiji je imunosni sustav oslabljen liječenjem (kemoterapijom i zračenjem).

Pripravci rudbekije mogu se primijeniti na koži. Sok pomaže u zacjeljivanju svih vrsta rana, ulkusa na koži i u usnoj šupljini, gnojnih žarišta, ekcema, opeklina, herpesa na usnama i dekubitusa (rana od dugotrajna ležanja u krevetu). Za liječenje grlobolje i upale krajnika rabi se tinktura, koja se nakon razrjedivanja grglja.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Kako rudbekija dolazi u raznim oblicima, točnu dozu provjerite u uputama na pakiranju. Većina tableta ne sadrži ekstrakte, nego korijen u prahu.
Za prehladu i gripu: Potrebne su velike doze, čak do 200 mg pet puta na dan. Prema jednom istraživanju na oboljelima od gripe, pacijenti iz skupine koja je uzimala 900 mg rudbekije na dan osjećali su se bolje od onih koji su uzimali samo 450 mg ili placebo. Za ostale injekcije: Preporučena doza iznosi 200 mg tri do četiri puta na dan.
Za dugotrajnu uporabu radi jačanja imunosti: Da biste postigli najbolji učinak, a pogotovo ako ste skloni kroničnim infekcijama, svaka tri tjedna preparate rudbekije zamijenite nekim drugim dodatkom prehrani za jačanje imunosti, primjerice kanadskom žutikom, kozlincem, taheebom ili ljekovitim gljivama. Postoji i čaj od rudbekije koji se uglavnom priređuje kao mješavina s drugim biljkama.

SMJERNICE ZA UPORABU: Katkad se nakon osam tjedana uzimanja preparata rudbekije savjetuje jednotjedna stanka. Ipak, većina travara savjetuje neprekinutu uporabu tih pripravaka u liječenju autoimunih bolesti poput ekcema. Rudbekija se može uzimati s hranom ili neovisno o obrocima.

Moguće nuspojave

Pri uporabi preporučenih doza nisu zabilježene nuspojave, kao ni štetne reakcije u trudnica i dojilja. Treba zapamtiti da ljudi alergični na biljke iz skupine tratinčica mogu pokazivati reakciju i na rudbekiju. Ako se pojavi osip na koži ili teškoće s disanjem, odmah se obratite liječniku.

VAŽNO: Preparate od rudbekije ne treba rabiti kao zamjenu za antibiotike ili neke druge lijekove, nego kao dodatak propisanoj terapiji. Kod progresivnih infekcija kao što je tuberkuloza, rudbekija često nije djelotvorna.