Maslačak

maslačak

Maslačak diljem svijeta raste kao samonikla biljka, a u nekim se dijelovima Europe uzgaja za medicinske svrhe. Vrlo je srodan s cikorijom, a može narasti do 30 centimetara. Listovi su sjajni, bez dlačica i nazubljeni. Svaka biljka ima jedan žuti cvijet tijekom cijele sezone rasta, otvara se u zoru, a zatvara u sumrak i pri vlažnu vremenu. U nekim je kulturama zato maslačak služio kao znak nadolazeće kiše.

Kad cvijet sazrije, od njega se oblikuje pahuljasta loptica sa sjemenkama koju rasprši vjetar ili zaigrana djeca. Dodaci prehrani uglavnom sadržavaju korijen (koji je zašiljena oblika i slatka okusa) ili listove, no cijela biljka i cvjetovi imaju zdravstvenu vrijednost.

Kako djeluje

Narodni iscjelitelji već dugo preporučuju maslačak za liječenje bolesti jetre i probave, a listove kod zadržavanja previše tekućine. Različiti aktivni sastojci maslačka poboljšavaju rad jetre i bubrega pa biljka dobro djeluje na mnoge poremećaje kod kojih pomaže uklanjanje toksina.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Istraživanja korisnog djelovanja maslačka na jetru pokazuju da ta biljka povećava proizvodnju i protok žuči (a to pomaže pri probavi) iz jetre i žučnog mjehura, što je korisno u liječenju žučnoga kamenca, žutice i hepatitisa. Listovi imaju jak diuretski učinak (pojačavanje mokrenja) jer sadrže mnogo kalija.
Maslačak se katkad miješa s drugim dodacima prehrani koji pojačavaju funkciju jetre, uključujući sikavicu, crnu rotkvicu, celandin, listove cikle, inozitol, metionin i kolin. Ti se proizvodi uglavnom prodaju u trgovinama zdrave hrane pod nazivom »formule za jetru« ili »lipotropne formule« (»formule za ubrzavanje metabolizma masnoća«).

Svojstvo maslačkova korijena da poboljšava rad jetre (u kombinaciji s drugim hranjivim tvarima koje imaju isti učinak) može pomoći u uklanjanju simptoma viška estrogena, koji se pojavljuju kod endometrioze i cikličke boli u dojkama. Povećavajući učinkovitost jetre u uklanjanju viška estrogena iz organizma, maslačak pomaže u uspostavljanju hormonske ravnoteže u žena s tim poremećajima.

DODATNI KORISNI UČINCI: Korijen maslačka ima blago laksativno djelovanje pa čaj može pomoći kod blagog zatvora. Ta biljka pomaže u apsorpciji željeza, kako iz hrane, tako i iz dodataka prehrani, što je korisno kod nekih anemija. Početni rezultati nekih istraživanja govore o tome da bi maslačak mogao pomoći u liječenju raka. Japanci su proizveli zamrzavanjem osušen ekstrakt korijena maslačka za terapiju tumora, a Kinezi rabe ekstrakt maslačka kod raka dojke (taj pristup podržavaju rezultati istraživanja na životinjama). Kako bi se ustanovila stvarna učinkovitost te biljke na određene vrste raka, potrebna su daljnja istraživanja na ljudima.

Znanstvenici su pokazali da maslačak može sniziti razinu šećera u krvi životinja, što govori o njegovoj mogućoj ulozi u liječenju šećerne bolesti. Diuretski učinak listova koristan je kod zadržavanja prevelike količine vode u organizmu i napuhnutosti.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Za jačanje funkcije jetre kod hepatitisa, žučnoga kamenca i endometrioze: Dva puta na dan uzmite 500 mg ekstrakta korijena maslačka u obliku praha. Ta se količina može naći u nekim lipotropnim »jetrenim«) kombiniranim pripravama. Alternativa je uzimanje jedne do dviju žličica tekućeg ekstrakta maslačka tri puta na dan. Kod konstipacije (zatvora): Tri puta na dan treba popiti šalicu čaja od korijena maslačka.

Kod anemije: Svakog jutra i svake večeri s pola čaše vode popijte žličicu svježeg soka ili tinkture maslačka.
Kod zadržavanja vode: Tri puta na dan popijte šalicu čaja od listova maslačka.

SMJERNICE ZA UPORABU: Svježi sok od maslačka ili tekući ekstrakt treba piti s vodom. Kapsule i tablete s ekstraktom maslačka mogu se uzimati s hranom ili neovisno o obrocima. Kod trudnica i dojilja nisu zabilježena štetna djelovanja.

Moguće nuspojave

Tijekom uporabe preparata maslačka nema ozbiljnijih nuspojava, no velike doze mogu izazvati osip na koži, želučane tegobe ili proljev. Tada treba prestati uzimati preparat i obratiti se liječniku.

VAŽNO: Preparate maslačka ne treba rabiti tijekom akutnog žučnog napadaja prouzročena kamencem. Tada svakako potražite liječničku pomoć.