Mačji Nokat

macji nokat

Mačji nokat je drvenasta stabiljka tropske biljke koja raste u slivnom području Amazone uspinjući se po drveću kišne šume, a uz bazu listova ima dva zavijena trna koja podsjećaju na mačji nokat. Biljni pripravak koji se dobiva iz unutarnjeg sloja kore ili korijena naziva se mačjim noktom (ili mačja kandža, eng. cat’s claw, španj. uha de gato). Iako postoje mnoge srodne vrste, za medicinsku se uporabu (uglavnom u Peruu i Brazilu) sakupljaju Uncaria tomentosa i Uncaria guianensis. Na seoskim tržnicama Južne Amerike uobičajeno je vidjeti velike komade kore tih biljaka.

Kako djeluje

Suvremena znanstvena istraživanja otkrila su nekoliko aktivnih sastojaka mačjeg nokta koji jačaju imunosni sustav i ublažavaju upalu. To može objasniti zašto se ta biljka tradicionalno upotrebljava u liječenju raka, artritisa, dizenterije, ulkusa i ostalih zaraznih i upalnih procesa. Ipak treba reći da ti učinci nisu klinički dokazani.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Liječnici u Njemačkoj i Austriji propisuju mačji nokat pacijentima koji boluju od raka radi stimulacije imunosnog sustava oslabljena kemoterapijom, zračenjem i drugim konvencionalnim metodama liječenja. Nekoliko sastojaka te biljke, koji se već desetljećima ispituju, vjerojatno ima povoljan učinak u liječenju raka i jačanju imunosti. Tijekom 70-ih godina istraživači su iz unutarnjeg dijela kore i korijena izolirali takozvane procijanidolne oligomere (PCO), koji kod životinja usporavaju rast tumora; u sljedećem su desetljeću u Njemačkoj izolirani i sastojci koji jačaju imunosni sustav tako što potiču fagocite da u sebe unose viruse, bakterije i druge uzročnike te ih zatim uništavaju. Zatim su talijanski znanstvenici 1993. izolirali takozvane glikozide kvinovične kiseline koji imaju višestruke učinke – oni su antioksidansi koji tijelo oslobađaju djelovanja slobodnih radikala, ali i ubijaju viruse, smanjuju upalu i usporavaju pretvaranje normalnih stanica u stanice raka.

Osim potencijalnoga korisnog djelovanja na rast tumora, mačji nokat može pomoći i kod tvrdokornih infekcija kao što je sinuitis, upala sinusa.

DODATNI KORISNI UČINCI: Tradicionalno se mačji nokat rabi za liječenje bolova. Zbog protuupalnih svojstava preparati te biljke učinkoviti su u liječenju bolova u zglobovima kod uloga (gihta) i artritisa. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se točnije odredila njezina uloga u liječenju artritisa i drugih upalnih bolesti.

Preliminarna su istraživanja pokazala da korištenje mačjeg nokta zajedno s lijekovima protiv HlV-a može pomoći ljudima zaraženima tim virusom jer biljka pojačava imunosni odgovor. Neki istraživači ne preporučuju uporabu te biljke kod kroničnih bolesti povezanih s imunosnim sustavom (tuberkuloza, multipla skleroza i reumatoidni artritis) jer vjeruju da pretjerana stimulacija imunosti može pogoršati simptome bolesti. S druge strane, neki je liječnici propisuju kod autofmunih bolesti poput reumatoidnog artritisa i lupusa. Potrebna su daljnja istraživanja te biljke i njezina učinka.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Dva puta na dan uzmite 250 mg standardiziranog ekstrakta u obliku tableta. Druga je mogućnost uporaba 1 do 2 ml (20 do 40 kapi) tinkture, također dva puta na dan. Sirova biljka (mljeveni korijen ili unutrašnji dio kore mačjeg nokta u nekoncentriranom obliku) dostupan je u kapsulama od 500 ili 1000 mg; one se uzimaju dva puta na dan, do najviše 2000 mg. Čaj od mačjeg nokta može se kupiti u trgovinama zdrave hrane. Prema uputama na pakiranju, jednu do dvije žličice osušene biljke prelijte šalicom vruće vode. Možete popiti do tri šalice čaja na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: Preparate mačjeg nokta možete kombinirati ili naizmjenično uzimati s drugim biljnim pripravcima za jačanje imunosti, kao što su rudbekija (Echinacea), kanadska žutika, hrastova sjajnica, zečarka, kozlinac ili taheebo.

Trudnice i dojilje ne bi trebale uzimati pripravke od mačjeg nokta. U Peruu se dugo upotrebljavao kao kontracepcijsko sredstvo. Poznato je da kod životinja potiče kontrakcije maternice pa bi zbog toga mogao izazvati pobačaj. Preparate te biljke ne treba rabiti kao kontracepciju.

Moguće nuspojave

Iako je samo nekolicina studija ispitivala sigurnost mačjeg nokta, nema podataka o toksičnosti ako se primjenjuju preporučene doze. Veće doze, naprotiv, mogu izazvati proljev.

VAŽNO: Ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, nemojte uzimati pripravke mačjeg nokta. Njihova sigurnost u tim stanjima nije dokazana, a mogu pridonijeti spontanom pobačaju.