Kopriva

kopriva

Iako na prvi pogled zvuči neobično, kopriva je najprije pobudila pozornost medicinara zbog nadražujućeg učinka na kožu. Listovi koprive imaju tanke, šuplje dlačice – oštre poput iglica – koje bodu i žare kožu. Vjerovalo se da žarenje kože pomaže kod bolova u zglobovima (stoje u narodnoj medicini služilo za liječenje artritisa), a stoljećima su se topli oblozi od koprive upotrebljavali za izvlačenje otrova iz kože.

Listovi su koprive i vrlo hranjivi, a okus im je sličan špinatu. Sadrže mnogo željeza i ostalih minerala, kao i karotenoide i vitamin C. (Za jelo možete brati mlade izdanke koji nemaju bodlje.) Kopriva raste u nekim dijelovima Europe, SAD-a i Kanadi, a naraste do 150 cm.

Kako djeluje

Kopriva povoljno djeluje na čišćenje i uklanjanje toksina te pojačava mokrenje; ti su učinci vjerojatno posljedica velike količine flavonoida i kalija. Može pomoći u ublažavanju brojnih bolesti kože, uključujući ekcem (dermatitis) dječje dobi i artritis kod starijih ljudi. Vjerojatno vam neće pomoći žarenje bolnog mjesta svježom koprivom, no bol u zglobovima i upalu (osobito kod gihta) mogu ublažiti oblozi od čaja od koprive ili dodaci prehrani s koprivom koji se uzimaju na usta.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Budući da potiče mokrenje, kopriva pomaže u uklanjanju viška tekućine iz organizma te može pomoći kod mnogih tegoba. Kod ljudi koji pate od infekcija mokraćnog sustava kopriva će povećati količinu urina i tako pomoći u ispiranju bakterija. Uzimanje dodataka prehrani s koprivom može pomoći ženama koje prije menstruacije imaju osjećaj napuhnutosti.

Jedna od dobro provjerenih uporaba koprive jest ublažavanje simptoma peludne hunjavice. Odgovor organizma na kontakt s peludi i ostalim alergenima jest upala i stvaranje histamina, koji je odgovoran za začepljen nos i suzne oči. Kopriva je dobar izvor kvercetina, jednog od flavonoida, a on zaustavlja stvaranje histamina. U jednom je istraživanju više od 50% osoba koje pate od alergije izjavilo da koprivu (u usporedbi s placebom) smatraju umjereno do visoko učinkovitom u suzbijanju simptoma alergije.

DODATNI KORISNI UČINCI: Kad se uzimaju na usta, listovi koprive imaju adstringentni učinak, to jest zaustavljaju krvarenje. Ta se biljka upotrebljava pri jaku krvarenju iz nosa ili obilnu menstruacijskom krvarenju.

Kad uzrok povećanja prostate nije rak, pomoći može korijen koprive. To se stanje naziva hiperplazijom prostate, a riječ je o suženju mokraćne cijevi, koja prolazi kroz povećanu prostatu, zbog čega je mokrenje otežano. Tu dijagnozu može postaviti samo liječnik! Korijen koprive može usporiti rast prostate.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Kod zadržavanja tekućine, alergija, ekcema, obilnoga krvarenja i gihta: Tri puta na dan popijte po šalicu čaja od koprive, koji se priprema tako da se 250 ml vruće vode prelije preko žličice sušene koprive. Također možete tri puta na dan uzeti 250 mg ekstrakta listova koprive ili žličicu tinkture. Obloge od čaja možete stavljati na bolne zglobove.
Radi usporavanja rasta prostate kod hiperplazije: Dva puta na dan uzmite 250 mg ekstrakta korijena (ne listova!) koprive zajedno sa 160 mg ekstrakta palme sabal.

SMJERNICE ZA UPORABU: Listovi, ekstrakt ili tinktura koprive uzimaju se s hranom kako bi nadražaj želuca bio što manji. Ako želite konzumirati svježu biljku, sjetite se da se mladi izdanci mogu jesti sirovi, dok starije listove (koji imaju dlačice pune nadražujućih tvari) treba skuhati.

Moguće nuspojave

Kopriva je uglavnom sigurna za uporabu, no katkad izaziva alergijske reakcije. Prema nekim izvještajima, moguć je i nadražaj želuca, lošija orobava ili proljev.

VAŽNO: Bolejute li od kakve bolesti, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja dodataka.