Konopljika

konopljika

Konopljika je plod stabla konopljike. To je zapravo malen grm ljubičastih i šiljatih cvjetova te dugih i uskih listova, podrijetlom iz Sredozemlja, no može se naći i širom svijeta u područjima suptropske klime. Crvene se bobice skupljaju u jesen i zatim suše. Oblikom podsjećaju na zrnca papra, a i okus koji daju kad se prirede kao čaj, također je papren.

Kako djeluje

Uporaba konopljike za ublažavanje »ženskih tegoba« potječe još od Hipokrata, iz četvrtog stoljeća prije Krista. Iako biljka ne sadrži ni hormone ni hormonima slične tvari, ona pobuđuje hipofizu (žlijezdu smještenu na bazi mozga) na slanje signala jajnicima za povećanje proizvodnje ženskog hormona progesterona. Konopljika usporava pretjeranu proizvodnju prolaktina, hormona koji ima glavnu ulogu u proizvodnji mlijeka u dojkama, no i mnoga druga, manje poznata djelovanja.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Neki znanstvenici smatraju da žene koje kronično pate od PMS-a imaju smanjenu proizvodnju progesterona u druga dva tjedna menstruacijskog ciklusa. Taj manjak prouzročuje neravnotežu omjera estrogena i progesterona. Konopljika pomaže u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže i ublažavanju tegoba PMS-a, kao što su razdražljivost, napuhnutost i depresija. Istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da konopljika u 90% žena dovodi do barem minimalnog poboljšanja – u trećine pacijentica simptomi se potpuno povlače. Smanjenje djelovanja progesterona ublažava osjetljivosti i bol u dojkama koji se pojavljuju u nekih žena čak i kad nemaju drugih menstruacijskih tegoba.

DODATNI KORISNI UČINCI: Budući da povišena razina prolaktina i snižena koncentracija progesterona sprečavaju ovulaciju, konopljika može pomoći ženama koje pokušavaju zatrudnjeti. Ta je biljka najdjelotvornija kod žena kojima je razina progesterona blago do umjereno snižena. Kad prevelika količina prolaktina prouzroči amenoreju (dugotrajni izostanak menstruacije), konopljika može pomoći u ponovnom uspostavljanju normalnoga menstruacijskog ciklusa.

Valovi vrućine (valunzi) koji se pojavljuju u vrijeme menopauze također su posljedica hormonskih promjena koje kontrolira hipofiza, stoga bi žene koje u tom razdoblju imaju teškoća mogle iskušati preparate konopljike. Ona sama ili u kombinaciji s anđelikom ili cimicifugom (smrdljivkom) može ublažiti valunge i preznojavanja.
Konopljika se katkad preporučuje u liječenju akni povezanih s menstruacijom.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Doza ove biljke uvijek je ista, bez obzira na to koristile li se njome u liječenju PMS-a, osjetljivih dojki, neplodnosti, amenoreje ili nekih drugih menstruacijskih tegoba. U čašu vode dva puta na dan treba dodati pola žličice tinkture konopljike. Ekvivalentna doza praškastog oblika ili tablete jest 225 mg preparata koji je standardiziran tako da sadrži 0,5% agnuzida (aktivnog sastojka konopljike). Za liječenje valunga doza je ista (14 čajne žličice ili 225 mg).

SMJERNICE ZA UPORABU: Apsorpcija je bolja ako se konopljika uzima na prazan želudac; prvu dozu uvijek treba uzeti ujutro. Već nakon deset dana upotrebe žena će vjerojatno prije sljedeće menstruacije primijetiti barem neko poboljšanje. No katkad su potrebna i tri mjeseca kako bi učinak bio potpun. Povoljan učinak na neplodnost i amenoreju može nastupiti i tek nakon šest mjeseci.

Moguće nuspojave

U većine žena koje uzimaju preparate konopljike neće biti nikakvih nuspojava, no prema istraživanjima, u rijetkim se slučajevima mogu pojaviti nadražaj želuca, glavobolja ili osip sa svrbežom. Ako se pojavi osip, prestanite uzimati te preparate. Treba reći i da u nekih žena koje uzimaju konopljiku menstruacija može postati obilnija.

VAŽNO: Konopljika utječe na proizvodnju hormona pa je ne bi smjele upotrebljavati žene koje istodobno uzimaju hormonske lijekove, uključujući kontracepcijske tablete i estrogene; isto vrijedi i za trudnice.