Jam

jam

U nekima je zemljama jam (ili yam) naziv za jednu vrstu slatkoga crvenkastoga krumpira, no on nije nimalo srodan divljem jamu, samonikloj biljci Sjeverne i Srednje Amerike koju su Asteci i Maje prvi rabili kao sredstvo za ublažavanje bolova. Poslije su se europski doseljenici njime koristili za liječenje bolova u zglobovima i grčeva u trbuhu. Terapijska svojstva ima korijen, koji se suši i prodaje za pripravu čaja, ali postoje i drugi oblici.

Kako djeluje

Posljednjih se godina govori o sposobnosti te biljke da oponaša djelovanje nekih hormona (osobito progesterona) te ublažava simptome menopauze i PMS-a. Većina tih tvrdnji ipak nije znanstveno potvrđena. Točno je da divlji jam sadrži diosgenin, tvar koja se u laboratorijskim uvjetima može pretvoriti u progesteron, no u organizmu se ta promjena ne događa.

Neki terapeuti koji prakticiraju holistički pristup spominju da primjena kreme od divljeg jama na meka područja tijela (trbuh i bedra) dobro djeluje u osoba koje pate od simptoma menopauze i predmenstruacijskog sindroma (PMS-a). Mehanizam tog djelovanja nije poznat. Katkad proizvođači u kreme dodaju sintetski progesteron i on bi mogao biti odgovoran barem za dio učinka. Iako pacijenti govore o korisnom djelovanju, učinak kreme od čistoga divljeg jama treba znanstveno potvrditi.

Bilo koji oblik divljeg jama ipak ima terapijski učinak. Neki travari vjeruju da sirova biljka može pomoći u ispravljanju narušene ravnoteže hormona povezane s PMS-om i menopauzom zato što sadrži tvari slične estrogenima. Divlji jam također opušta mišiće, ublažava grčeve te ima protuupalno djelovanje, a sve to može objasniti njegovo korisno djelovanje na ublažavanje menstruacijskih tegoba u nekih žena.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Divlji jam sadrži alkaloide koji opuštaju mišiće, osobito trbušne i zdjelične. Zbog toga bi mogao biti koristan u liječenju poremećaja probavnog sustava kao što su Crohnova bolest i sindrom iritabilnog crijeva. Divlji jam također ublažava menstruacijske grčeve i bolove kod endometrioze (poremećaja sluznice maternice). U nekih je žena ta biljka u kombinaciji s drugim biljnim pripravcima (primjerice onima konopljike) osobito učinkovita u ublažavanju simptoma PMS-a. Učinak je posljedica uspostave hormonske ravnoteže i protuupalnog djelovanja.

DODATNI KORISNI UČINCI: U divljem se jamu nalaze i aktivni sastojci koji se nazivaju steroidnim saponinima, a mogu imati ulogu u smirivanju istegnutih mišića te ublažavanju kroničnih bolova u mišićima i kod artritisa.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Da biste dobili terapijsku dozu aktivnih tvari divljeg ama, tri do četiri puta na dan uzmite pola žličice tinkture ili dva puta na dan 500 mg divljeg jama u obliku kapsula, tableta ili mekih kapsula. Prema želji, možete i tri puta na dan popiti šalicu čaja od te biljke.

SMJERNICE ZA UPORABU: Kako biste smanjili rizik nadražaja želuca, dodatke prehrani ili tinkturu divljeg jama uzimajte s hranom. Za pripremu čaja treba preko jedne do dvije žličice sušene biljke preliti šalicu vrele vode i pričekati oko 15 minuta. Za ublažavanje probavnih tegoba u čaj možete dodati i neki od smirujućih biljnih pripravaka kao što su odoljen ili paprena metvica.

Moguće nuspojave

Vrlo velike doze dodataka prehrani ili tinkture s divljim jamom mogu prouzročiti mučninu i proljev.

VAŽNO: Trudnice ne smiju uzimati preparate divljeg jama.