Hidrastis

hidrastis

Hidrastis je biljka koja raste u Sjevernoj Americi srodna je ljutiću. Njen sušeni korijen dugo se upotrebljavao za ublažavanje upale ili infekcije sluznica, a danas je uglavnom, u uporabi kao sredstvo koje dobro djeluje kod zaraznih bolesti. Engleski naziv (goldenseal: golden – »zlatni«, seal – »pečat«) te biljke potječe iz 19. stoljeća, a nastao je zbog korijena koji je žut poput zlata. Na starijim dijelovima korijena nalaze se okrugli ožiljci koji nalikuju pečatima kojima su se nekad zatvarala pisma.

Glavni su aktivni sastojci kanadske žutike alkaloidi berberin i hidrastin. Berberin daje korijenu te biljke žutu boju, koja je tako živa da je domorocima i ranim doseljenicima služila i za bojenje, a ne samo kao ljekovita biljka. Ti alkaloidi imaju gorak okus pa se čaju od kanadske žutike često dodaju druge biljke ili zaslađivači pojput meda.

Kako djeluje

Kanadska žutika ima glavno djelovanje na imunost. Ta biljka ne samo da jača djelovanje imunosnog sustava, nego također izravno djeluje protiv bakterija i virusa.

PREVENCIJA: Uzimanje preparata kanadske žutike čim se simptomi pojave može spriječiti da se bolest u potpunosti razvije ili barem ublažiti tegobe. Ta biljka pojačava djelovanje bijelih krvnih stanica koje uništavaju viruse.

DODATNI KORISNI UČlNCI: Kanadska žutika djeluje protiv bakterija pa može pomoći kod blagih infekcija mokraćnog sustava (ako je počnete uzimati na vrijeme), kao i upala smusa. Može pomoći i kod mučnine i povraćanja jer potiče lučenje probavnih sokova i uništava bakterije iz crijeva koje mogu prouzročiti takve tegobe.

Kanadska je žutika uz, primjerice, rudbekiju, taheebo i kozlinac, biljka koja jača imunost pa može biti korisna u uklanjanju simptoma sindroma kroničnog umora, čiji je uzrok jednim dijelom i slabost imunosnog sustava. Pomaže i u liječenju labijalnog herpesa i herpesa zostera koje prouzročuju virusi. Osim ako vam liječnik ne savjetuje drugačije, kanadsku žutiku ne treba uzimati dulje od tjedan ili dva.

Lokalna primjena tmkture kanadske žutike pomaže kod afti i bradavica. Ta tinktura pomaže u zacjeljivanju rana te izravno uništava humani papiloma virus, uzročnik bradavica. Ohlađeni i procijeđeni čaj od kanadske žutike može se upotrebljavati za ispiranje očiju kod raznih infekcija poput konjunktivitisa. Kako se ne bi onečistio, svaki dan treba pripremiti svjež i držati ga u sterilnoj posudi.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Kod prehlade, gripe i ostalih infekcija dišnog sustava: Čim se pojave tegobe, počnite s uzimanjem 125 mg ekstrakta kanadske žutike (u kombinaciji s 200 mg ekstrakta rudbekije – Echinacee) do četiri puta na dan, tijekom najviše pet dana.
Kod infekcija mokraćnih puteva: Pijte nekoliko šalica čaja kanadske žutike na dan.
Kod mučnine i povraćanja: Prema potrebi uzmite 125 mg ekstrakta svaka četiri sata.
Za liječenje sindroma kroničnog umora: Uzmite 125 mg ekstrakta kanadske žutike dva puta na dan; tu biljku izmjenjujte s nekom drugom koja također stimulira imunost.
U liječenju labijalnog i herpesa zostera: Četiri puta na dan uzmite 125 mg ekstrakta kanadske žutike te 200 mg ekstrakta rudbekije. Kod afti i bradavica: Tri puta na dan nanesite tinkturu kanadske žutike na oboljela područja.
Kod infekcija oka: Preko jedne žličice sušenoga biljnog pripravka prelijte 600 ml vruće vode, procijedite kroz sitno cjedilo ili finu tkaninu i ohladite. Tim pripravkom tri puta na dan isperite oči. Svaki dan treba prirediti svježi čaj.

SMJERNICE ZA UPORABU: Kanadsku žutiku treba uzimati s hranom. Za razliku od drugih biljaka koje su dobre za imunost (poput rudbekije), ta se biljka uzima samo kad počnu simptomi i kad se počnete loše osjećati, kad vidite da ćete oboljeti od prehlade ili gripe. Također, te pripravke treba uzimati samo dok bolest traje. Jedina iznimka od tog pravila jest naizmjenično uzimanje kanadske žutike s nekom drugom biljkom koja povoljno djeluje na imunost.

Moguće nuspojave

Kanadska je žutika sigurna za uzimanje i nuspojave su rijetke, ako se uzima u preporučenim dozama i samo u vrijeme bolesti. Vrlo velike doze mogu nadražiti sluznice i prouzročiti njihovu suhoću.

VAŽNO: Kanadsku žutiku ne smiju uzimati trudnice, kao ni osobe koje pate od visokog krvnog tlaka ili glaukoma.