Gotu Kola

gotu kola

Medicinska uporaba gotu kole počela je u Indiji, gdje je ona sastavnica drevne tradicije liječenja poznatije kao Ayurveda. Zapisi o njezinoj ljekovitosti kod bolesti kože polako su se širili Azijom do Europe pa se od 80-ih godina 19. stoljeća u Francuskoj primjenjuje u liječenju opeklina i drugih rana.

To je biljka crvena cvijeta kojoj odgovaraju topla, močvarna područja. Samonikla je u Indiji, Sri Lanki, Madagaskaru, u srednjoj i južnoj Africi, Kini te južnim dijelovima SAD-a. Izgled te vitke višegodišnje puzavice ovisi o tome raste li u vodi (široki, lepezasti listovi) ili na suhom tlu (mali, sitni listovi). Za medicinske se svrhe najčešće upotrebljavaju upravo listovi.

Kako djeluje

Gotu kola ili brahmi ima mnoga korisna djelovanja, bilo da se preparati uzimaju na usta bilo da se nanose kao oblog izravno na kožu. U biljci se nalaze aktivni sastojci triterpem (posebice aziatikozid) koji, čini se, povećavaju stvaranje kolagena u kostima, hrskavici i vezivnom tkivu. Osim toga, povoljno djeluje na krvne žile, a možda ima i koristan učinak na ravnotežu aktivnosti neuroprijenosnika, kemijskih tvari koji prenose poruke u mozgu.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Kako biljka povoljno djeluje na vezivna tkiva potičući normalnu funkciju i sprečavajući nastajanje tvrdih područja, ima potencijal u liječenju mnogih bolesti kože. Može pomoći kod opeklina, stvaranja keloida (prekomjernog rasta ožiljnog tkiva) i rana (uključujući kirurške rezove i ulkuse kože). Čini se i da jača stanice koje grade stijenke krvnih žila te poboljšava protok krvi, što može biti korisno u liječenju proširenih vena. Podaci istraživanja vrlo su dojmljivi. Dvoznamenkasti broj istraživanja utjecaja te biljke na vene (koje su okružene vezivnim tkivom) pokazuju da dovodi do znatnog poboljšanja u oko 80% pacijenata s proširenim venama i sličnim problemima. Neka su druga istraživanja pokazala da lokalna primjena preparata gotu kole (brahmija) na dijelove kože zahvaćene psonjazom pomaže u liječenju te bolesti.

DODATNI KORISNI UČINCI: Tisućama se godina gotu kola (brahmi) upotrebljava za poboljšavanje mentalnih sposobnosti. Suvremena istraživanja govore u prilog djelovanja na poboljšanje pamćenja, povećanja sposobnosti učenja i možda povratka određenog dijela izgubljenog pamćenja u oboljelih od Alzheimerove bolesti. U jednom je istraživanju skupina od 30 djece s problemima u učenju nakon 12 tjedana uzimanja preparata te biljke pokazala znatno bolju sposobnost koncentracije i razinu pozornosti nego na početku istraživanja. Preliminarni rezultati pokazuju da životinje kojima je davana ta biljka lakše uče nove vještine u usporedbi s kontrolnom skupinom u kojoj se životinjama nije davala.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Liječenje proširenih vena: Tri puta na dan uzmite po 200 mg standardiziranog ekstrakta.
Kod opeklina: Do zacjeljivanja uzimajte 200 mg ekstrakta dva puta na dan. Za poboljšanje pamćenja i možda usporavanje napredovanja Alzheimerove bolesti: Doza iznosi 200 mg ekstrakta tri puta na dan.
Pojedinačna doza standardiziranog ekstrakta od 200 mg odgovara gramu sirove biljke.

SMJERNICE ZA UPORABU: U većini se slučajeva gotu kola (brahmi) uzima na usta, s hranom ili neovisno o obrocima. Čaj ili tinkturu možete pak primijeniti lokalno na kožu radi liječenja psorijaze, opeklina, rana, porezotma ili ožiljaka. Možete istodobno uzimati na oba načina (na usta i lokalno).
Za lokalnu primjenu oblog treba namočiti u čaj ili tinkturu i staviti na oboljeli dio kože. Počnite s blažim pripravcima čiju koncentraciju možete prema potrebi povećavati. Kad želite pripremiti čaj, prelijte jednu šalicu vrele vode preko jedne do dvije žličice sušenih listova i pustite da odstoji oko 15 minuta. Pasta koja se nanosi na psorijatična žarišta kože priređuje se tako da se miješa sadržaj dviju kapsula preparata te biljke s malom količinom vode.

Moguće nuspojave

Uzimanje te biljke na usta ili lokalna primjena uglavnom ne stvaraju teškoće. Rijetko se pojavljuje osip na koži (dermatitis), osjetljivost na sunčevu svjetlost i glavobolja. Ako se te poteškoće pojave, smanjite dozu ili prestanite uzimati takve preparate.

VAŽNO: Trudnice ne bi trebale uzimati gotu kolu.