Gospina trava

gospina trava

Gospina trava je grmolika višegodišnja biljka žutih cvjetova koja raste diljem svijeta. Njen engleski naziv St. John’s Wort (u prijevodu: »trava svetog Ivana«) dolazi od toga što cvate oko 24. lipnja, koji se slavi kao spomendan sveca Ivana Krstitelja.

Stoljećima se gospina trava rabila za smirivanje živaca te zacjeljivanje rana i opeklina. Dodaci prehrani proizvode se od sušenih cvjetova, koji sadrže mnoge aktivne tvari, uključujući pigment hipericin te hiperforin.

Kako djeluje

Gospina se trava najčešće upotrebljava za liječenje blage depresije. Znanstvenici nisu posve sigurni koji je mehanizam djelovanja te biljke, no smatra se da popravlja raspoloženje povećavajući razinu najmanje četiriju prijenosnika informacija u mozgu, uključujući serotonin.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Nedavno je provedena analiza 23 istraživanja koja su se bavila gospinom travom i pokazalo se daje ta biljka u liječenju blage do umjerene depresije učinkovita kao i standardni antidepresivi, a učinkovitija od placeba. (Neka su istraživanja pokušala utvrditi učinkovitost te biljke i kod težih oblika depresije.)

Gospina trava može pomoći i u mnogim stanjima povezanima s depresijom, kao što su stres, tjeskoba, predmenstruacijski sindrom (PMS), sindrom kroničnog umora, fibromijalgija i kronična bol. Čini se da bi ta biljka mogla imati i izravni učinak na ublažavanje boli. Primjena gospine trave poboljšava san i osobito je korisna u slučajevima depresije kod kojih dominiraju umor, nesanica i nedostatak energije. Može pomoći i kod »sezonske depresije« (sezonskoga afektivnog poremećaja), bolesti kod koje se depresivno raspoloženje pojavljuje u jesen i zimu te spontano nestaje u proljeće i ljeto, kad sunce jače sja. Neki se ljudi klone standardnih antidepresiva zbog njihovih mogućih nuspojava, pogotovo slabljenja spolnih funkcija.

Gospina trava ima znatno manje nuspojava. Osim toga, čini se da nema međudjelovanje s većinom lijekova, što je i te kako korisno za starije ljude koji ih često u isto vrijeme moraju uzimati nekoliko. Ta biljka ima tako dobro djelovanje da i američki Nacionalni institut za zdravlje provodi veliko istraživanje o njenoj učinkovitosti.

DODATNI KORISNI UČINCI: Gospina trava djeluje protiv bakterija i virusa. Čini se da bi mogla biti korisna kod infekcija virusom Herpes simplex, gripe i u slučajevima zaraze Epstein-Barrovim virusom (uzročnikom infekcijske mononukleoze); početna istraživanja govore i o mogućoj ulozi u liječenju side. Ta biljka poboljšava funkciju jetre, a može pomoći i u mršavljenju. Lokalna primjena masti od gospine trave ublažava žarenje i svrbež kod hemoroida.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Preporučuje se uzimanje tri puta na dan 300 mg ekstrakta gospine trave koji je standardiziran tako da sadrži 0,3% hipericina. Na tržištu ima i preparata koji sadrže 900 ug hipericina; oni se uzimaju jedanput na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: Kako bi se smanjila mogućnost nadražaja želuca, preparate gospine trave treba uzimati s hranom. Prije se tijekom uzimanja preparata te biljke (kao i antidepresiva iz skupine inhibitora monoaminooksidaze) savjetovalo izbjegavanje određenih vrsta hrane kao što su sirevi i crno vino. Danas se ipak smatra da ta hrana nije nimalo rizična.

Kao i antidepresivi, gospina se trava mora nakupiti u organizmu kako bi pokazala učinak, a za to su potrebna barem četiri tjedna. Smije se uzimati i dulje vrijeme. Prije eventualne kombinirane upotrebe gospine trave i antidepresiva obvezatno razgovarajte s liječnikom. Nuspojave su rijetke, no vaš ih liječnik neće biti u mogućnosti razjasniti ako mu ne kažete koje sve lijekove uzimate.

U trudnica i dojilja nisu zabilježene nuspojave pri uzimanju gospine trave, no oprez je ipak potreban jer u tim skupinama nije provedeno mnogo istraživanja.

Moguće nuspojave

Iako rijetko, katkad se mogu pojaviti zatvor, želučane tegobe, umor, suhoća usta i vrtoglavica. Ljudima svijetle puti tijekom uzimanja gospine trave ne savjetuje se dulje izlaganje suncu. Velike doze preparata te biljke (one koje sadrže više od 900 ug hipericina na dan) smanjuju koncentraciju nekih lijekova u krvi pa se savjetujte s liječnikom ako uzimate neke druge lijekove. U Republici Irskoj gospina je trava na listi lijekova koji se propisuju na recept.

VAŽNO: Ako već uzimate neke antidepresive, prije uzimanja preparata gospine trave svakako se savjetujte s liječnikom. Ako se tijekom uzimanja gospine trave pojave osip, alergija ili glavobolja, prekinite uporabu; ako osjetite teškoće s disanjem, odmah potražite liječničku pomoć.