Glog

glog

Stoljećima se glog kao grm ili stablo (koje naraste i do devet metara visine) sadilo uz rubove polja i vrtova, orezivalo te je služilo kao živa ograda. Te su ograde bile vrlo lijepe, ali su i sprečavale sve one koji su ih htjeli prijeći. Glog, naime, cvjeta lijepim bijelim cvjetovima i ima žarkocrvene bobice, a trnje mu je prilično dugo. (Vjeruje se da je kruna od trnja koju je Isus nosio pri razapinjanju bila ispletena od grančica gloga.)

Spoznaja o korisnom djelovanju gloga na srce bila je proširena među ljudima mnogih prostora i kultura, od starih Grka do američkih domorodaca, koji su ga smatrali jakim tonikom za srce. Suvremena uporaba gloga u liječenju bolesti srca potječe iz 19. stoljeća od irskog liječnika po imenu dr. D. Greene iz Ennisa. On je pomno skrivao sastav svog tonika za srce, a tek se nakon njegove smrti 90-ih godina 19. stoljeća doznalo daje to zapravo tinktura bobica gloga.

Kako djeluje

Glog izravno pomaže u radu srca i arterija. Proširuje krvne žile, poboljšava dopremu hranjivih tvari i kisika u srce te pojačava snagu njegova rada. Ti su učinci vjerojatno posljedica velike količine flavonoida, posebice oligomernih proantocijamdinskih kompleksa, koji se nalaze u glogu i snažni su antioksidansi.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Čini se da glog može pomoći srcu na razne načine. On proširuje arterije tako što ometa funkciju enzima ACE (enzima pretvorbe angiotenzina), čijim se djelovanjem krvne žile kontrahiraju. Zbog toga krv kroz arterije lakše struji, što može pomoći ljudima koji pate od angine pectons. Zbog dugotrajne kontrakcije arterija može porasti krvni tlak (jer tada srce mora pojačano raditi kako bi krv tekla kroz njih) pa glog može pomoći pri blagoj hipertenziji.

Čini se da ta biljka ometa i djelovanje enzima koji oslabljuju srce; glog, dakle, povećava snagu rada srca. To je razlog zbog kojeg može biti koristan ljudima s blagom bolesti srca, koji ne trebaju snažne lijekove poput digitalisa. Nadalje, njegova antioksidacijska svojstva mogu pružiti zaštitu od ošfećenja povezana s nagomilavanjem plakova u krvnim žilama koje opskrbljuju samo srce (koronarnim arterijama).

DODATNI KORISNI UČINCI: Postoji duga tradicija uporabe gloga i za druge svrhe. Čini se da ima smirujući i uspavljujući učinak pa može pomoći ljudima koji pate od nesanice. Neka su istraživanja pokazala da glog pomaže i u očuvanju kolagena, bjelančevine koja gradi vezivna tkiva i oštećuje se u bolestima poput artritisa.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Ovisno o vrsti bolesti srca, dnevna doza varira između 300 i 450 mg ekstrakta u obliku tableta ili kapsula ili od jedne male do jedne velike žlice tinkture. Ljudi koji žele smanjiti rizik obolijevanja od bolesti srca mogu uzimati 100 do 150 mg ekstrakta ili žličicu tinkture na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: Ako uzimate velike doze tih preparata, djelovanje je najbolje ako se dnevna količina podijeli na tri doze. Možda će biti potrebno nekoliko mjeseci kako bi se glog nakupio u organizmu i počeo djelovati.

Moguće nuspojave

Glog je poznat kao jedan od najsigurnijih biljnih ljekovitih pripravaka. Iako ima podataka o mučnim, znojenju, slabosti i osipu, te su nuspojave rijetke. Čini se da je uzimanje preparata gloga zajedno s lijekovima propisanima za bolesti srca sigurno i možda ćete moći smanjiti dozu standardnih lijekova. Ipak, prije uporabe gloga treba se savjetovati s liječnikom. Isto tako, nikad ne smanjujte dozu i ne prekidajte uzimanje propisanih lijekova, osim ako vam liječnik tako ne savjetuje.

VAŽNO: Bolujete li od kakve bolesti, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja dodataka.