Ginseng

ginseng

U staroj kineskoj medicini Panox ginseng (koji se naziva i azijskim, kineskim ili korejskim ginsengom) već se tisućama godina upotrebljava kao sredstvo za dugovječnost i poboljšanje kvalitete života. Ta je vrsta najviše istraživana, a i najdostupnija na tržištu. Američki ginseng raste uglavnom na Srednjem zapadu SAD-a i izvozi se u Kinu. Daleki je rođak tih vrsta sibirski ginseng, koji potječe iz Sibira.

Za medicinske svrhe služi spororastući korijen ginsenga, koji se prikuplja nakon četiri do šest godina, kad je sadržaj aktivnih sastojaka (ginsenozida) na vrhuncu.
Ukupno postoji 13 različitih ginsenozida. Kineski ginseng sadrži i panaksane, koji mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, te složene ugljikohidratne spojeve (polisaharide), koji jačaju imunost. »Bijeli« ginseng naziv je za korijen te biljke, a »crveni« ginseng, koji je uglavnom korejskog podrijetla, jest pareni i sušeni ginseng. U najvećem broju istraživanja ispitivalo se djelovanje bijeloga kineskoga ginsenga. Sibirski ginseng sadržava eleuterozide, čija su svojstva slična onima ginsenozida.

Kako djeluje

Glavni korisni učinci ginsenga rezultat su njegovih antioksidacijskih svojstava, sposobnosti pojačavanja djelovanja imunosnog sustava i povoljnog učinka u zaštiti našeg tijela u stanjima stresa.

PREVENCIJA: Sve tri vrste ginsenga mogu pomoći kod nekih bolesti. Oni potiču proizvodnju posebnih NK stanica (vrste bijelih krvnih stanica), koje uništavaju štetne viruse i bakterije.

Istraživanja pokazuju da kineski ginseng možda usporava rast stanica nekih vrsta raka. Veliko istraživanje provedeno u Koreji pokazalo je da je učestalost raka kod ljudi koji su uzimali kineski ginseng upola manja nego u skupini koja to nije činila. Pokazalo se da ginseng u praškastom obliku ili obliku tinkture smanjuje rizik nastanka raka, za razliku od svježega korijena ginsenga, soka ili čaja od te biljke.

DODATNI KORISNI UČINCI: Ginseng može pomoći ljudima koji pate od kroničnog umora i stresa, kao i onima koji se oporavljaju od neke bolesti. Pokazalo se da ta biljka uravnotežuje razine hormona koji se luče u stresu i pomaže organima koji izlučuju te hormone; to su hipofiza i hipotalamus na bazi mozga te nadbubrežne žlijezde, koje se nalaze na vrhu svakog od bubrega.

Kako kineski ginseng širi krvne žile, može pomoći u liječenju impotencije jer pojačava erekciju. Istraživanja na životinjama pokazuju da povećava razinu testosterona i proizvodnju sperme, što može pomoći muškarcima koji imaju problema s neplodnošću.

Mnogi trkači na duge pruge i osobe koje se bave bocbj buildingom uzimaju ginseng kako bi povećali izdržljivost. Travari vjeruju da ta biljka jača vitalnost i pomaže kod umora. Kineski ginseng ima nešto više djelovanja korisnih muškarcima, dok je sibirska vrsta bolja za žene, pogotovo one s nepravilnim menstruacijskim ciklusom. Američki se ginseng smatra odličnim tonikom, a tradicionalno se upotrebljava za liječenje probavnih smetnji. Ostala svojstva i uporaba ne razlikuju se bitno kod tih triju vrsta ginsenga.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Za opće zdravlje i protiv umora: Jedanput ili dva puta na dan uzmite 100 do 250 mg kineskog (ili 300 do 400 mg sibirskoga) ginsenga.
Za potporu u stanjima stresa ili tijekom oporavka od bolesti: Uzimajte tu dozu dva puta na dan.
Kod muške neplodnosti i impotencije: Uzimajte preporučenu dozu dva puta na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: Počnite s manjim dozama, koje s vremenom možete povećati. Neki stručnjaci preporučuju jednotjednu stanku nakon svaka dva do tri tjedna, a nakon toga se ginseng može opet uzimati. U nekim se slučajevima ginseng uzima naizmjenično s nekom drugom biljkom (poput kozlmca) koja jača imunost.

Moguće nuspojave

Kod preporučenih doza nuspojave nisu uobičajene. Prema nekim izvještajima, katkad se pojavljuju živčanost, nesanica, glavobolja i želučane tegobe; tada treba smanjiti dozu. Kombinacija ginsenga ; kofeina može pojačati nuspojave. U nekih je žena menstruacijsko krvarenje pojačano ili su im dojke osjetljive ako uzimaju velike doze kineskoga ginsenga. U tim slučajevima pokušajte sa sibirskom vrstom.

VAŽNO: Ako imate nekontrolirano visok tlak ili patite od nepravilnog ritma rada srca, posve izbjegavajte ginseng. Trudnice i dojilje ne smiju uzimati ni jedan oblik ginsenga. Nemojte uzimati ginseng ako uzimate lijekove za liječenje depresije.