Ginko

ginko

Ljekoviti pripravci ginko dobivaju se ekstrakcijom iz lepezastih listova drevnog stabla Ginkgo biloba, koje u Kini raste dulje od 200 milijuna godina. Koncentrirani ekstrakt te biljke prodaje se kao dodatak prehrani. Često se kraće naziva samo ginko, a dobiva se sušenjem i mljevenjem listova iz kojih se aktivni sastojci zatim ekstrahiraju s pomoću acetona i vode.

Kako djeluje ginko

Ginko ima potencijalno koristan učinak na krvotok i središnji živčani sustav. Regulira tonus i elastičnost krvnih žila (od najvećih pa sve do najsitnijih) te tako povećava protok krvi kroz ruke, noge i mozak. Ta biljka djeluje slično kao andol, dakle smanjuje zgrušavanje krvi, a time i rizik nastanka krvnih ugrušaka. Čini se da djeluje i kao antioksidans koji poništava djelovanje slobodnih radikala te lako pomaže u održavanju zdravlja stanica. Prema nekim istraživanjima, ginko pojačava funkciju živčanog sustava tako što povećava dopremanje kisika i glukoze do živčanih stanica.

PREVENCIJA: U suvremenim se istraživanjima ponajviše ispituje njegov učinak na sprečavanje gubitka pamćenja povezano sa starenjem. Također, ima podataka da ta biljka može poboljšati koncentraciju i pamćenje i u zdravih osoba. Prema današnjim znanjima, najviše koristi ljudima koji već imaju problema s pamćenjem kao posljedicu poremećenoga krvotoka u mozgu. Ispituje se može li utjecaj te biljke na sprečavanje stvaranja ugrušaka smanjiti pojavnost srčanog i moždanog udara.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Povećanje protoka krvi kroz mozak, a time i povećana dostava kisika, vrlo je važno za starije ljude čije su arterije sužene zbog naslaga kolesterola ili iz drugih razloga. Smanjen protok krvi povezan je s Alzheimerovom bolešću i gubitkom pamćenja, kao i s depresijom, tjeskobom, glavoboljom, zujanjem u ušima i vrtoglavicom. U svim tim slučajevima može pomoći ginko.

DODATNI KORISNI UČINCI: Ginko povećava i protok krvi kroz udove pa može biti koristan za smanjivanje bolova, grčeva i slabosti (stanje koje se naziva intermitentnom klaudikacijom) koji se pojavljuju zbog suženih arterija nogu. Postoje i indicije da bi ta biljka mogla poboljšati cirkulaciju u udovima oboljelih od Raynaudove bolesti te pomoći ljudima koji pate od sklerodermije (rijetke autoimune bolesti).

Neki istraživači spominju da bi povećanje protoka krvi kroz živčana vlakna u oku i uhu koje prati uporabu ginka moglo pomoći u liječenju degeneracije žute pjege ili bolesti oka povezanih sa šećernom bolesti (dva najčešća uzroka sljepoće), kao i kod nekih slučajeva gubitka sluha.

Neka druga istraživanja koja su u tijeku ispituju potencijalni učinak ginka na ubrzanje oporavka od moždanog udara i ozljeda glave. Spominje se i korist kod drugih stanja povezanih s lošom cirkulacijom. Primjeri su impotencija, multipla skleroza i oštećenje živaca povezano sa šećernom bolesti. Prije ekstrakta listova, tradicionalni su kineski liječnici rabili oraščiće ginka u liječenju astme jer se pokazalo da oni otklanjaju sipnju i druge tegobe te bolesti.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Uzimajte dodatke prehrani s ginkom koji sadrže koncentrirani ekstrakt.
Za poboljšanje pamćenja i lošu cirkulaciju: Uzmite 120 mg ekstrakta ginka u dvije do tri dnevne doze.
Kod Alzheimerove bolesti, depresije, zujanja u ušima, vrtoglavice, impotencije i ostalih stanja prouzročenih poremećenim protokom krvi: Na dan uzimajte do 240 mg.

SMJERNICE ZA UPORABU: Kako bi se očitovao učinak tih preparata, potrebno je četiri do šest, a katkad i 12 tjedana. Ta je biljka, u preporučenim dozama, i dugoročno sigurna. Preparate ginka možete uzimati s hranom ili neovisno o obrocima. Ni kod trudnica i dojilja koje su uzimale dodatke prehrani s ginkom nisu uočeni štetni učinci.

Moguće nuspojave

Vrlo rijetko ginko može prouzročiti nervozu, nemir, proljev, mučninu ili povraćanje; no te su nuspojave blage i prolazne. Katkad se na početku korištenja pojavi glavobolja. Postane li previše neugodna, prestanite uzimati ginko ili smanjite dozu.

VAŽNO: Nemojte uzimati bilo koji oblik neprerađenih listova ginka, uključujući čajeve: oni sadrže jake kemijske tvari koje mogu izazvati alergijske reakcije. Birajte, dakle, standardizirane ekstrake ginka čijom su proizvodnjom ti alergeni uklonjeni.