Đumbir

đumbir

Đumbir je biljka, poznata po ljekovitosti kod želučanih tegoba, samonikla je u nekim dijelovima Indije i Kine, kao i na Jamajci i drugim tropskim krajevima. To je višegodišnja biljka, i raste u toplim krajevima, a srodna je javanskomu žutom korijenu (kurkumi). Korijen se upotrebljava u kulinarstvu i liječenju. Kao začin, pomalo ljutim i limunu sličnim okusom obogaćuje različite vrste hrane, od kolačića do pečene svinjetine. Osim toga, đumbir i dalje ima važno mjesto u tradicionalnom pristupu liječenju.

Kako djeluje

Diljem svijeta taj se pikantni začin već tisućama godina rabi u liječenju različitih probavnih tegoba, od loše probave i vjetrova pa sve do mučnine i povraćanja. Isto tako, đumbir se primjenjivao i u liječenju prehlade i artritisa. Suvremena istraživanja aktivnih sastojaka te biljke potvrdila su njenu učinkovitost u liječenju mnogih tegoba za koje se tradicionalno upotrebljavala.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Kako možete pomoći mornaru koji pati od morske bolesti? Treba pokušati s đumbirom! U Danskoj je taj učinak testiran na mornaričkim kadetima. Njih 40 svaki je dan uzimalo gram đumbirova praha i bilo je znatno manje epizoda preznojavanja i povraćanja (klasičnih simptoma morske bolesti) u odnosu na skupinu od 39 kadeta koji su dobivali placebo.

Đumbir uglavnom djeluje u probavnom sustavu, gdje pojačava djelovanje probavnih sokova i neutralizira kiseline. Zato se katkad uzima umjesto lijekova protiv mučnine koji djeluju i na središnji živčani sustav pa se može pojaviti teturanje u hodu. Istraživanje provedeno na ženama koje su išle na eksploracijsku laparoskopsku operaciju ili velik ginekološki zahvat, pokazalo je da uzimanje grama đumbira prije operacije bitno smanjuje postoperativnu mučninu i povraćanje, koji su inače česta nuspojava anestetika i ostalih lijekova koji se upotrebljavaju tijekom operacije. Čini se i da đumbir pomaže kod mučnine koja nastaje kao posljedica kemoterapije, a savjetuje se da se u tim slučajevima uzima s hranom kako bi se umanjio nadražaj želuca.

Zbog korisnog djelovanja protiv mučnine đumbir može biti koristan i u otklanjanju vrtoglavice, koja je česta u starijih ljudi, kao i kod jutarnjih mučnina. Godinama je đumbir temelj narodne medicine, osobito za pomoć probavi i kod nadražaja želuca. Dodaci prehrani s đumbirom (ili svježa pulpa pomiješana sa sokom od limete) dobro su sredstvo protiv vjetrova.

DODATNI KORISNI UČINCI: Budući da đumbir ima protuupalna i analgetička svojstva, može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i artritisa. Istraživanje na 50 žena koje pate od reumatoidnog artritisa (autoimune bolesti čije je obilježje teška upala zglobova) pokazalo je da uzimanje samo 5 do 50 grama svježeg đumbira ili kapsula koje sadrže do 1 g dumbira u prahu ublažava upalu i bolove u zglobovima. Zbog protuupalnih svojstava ta bi biljka mogla biti korisna za opuštanje malih dišnih puteva kod bronhitisa i gripe.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Za sprečavanje pojave morske bolesti, vrtoglavice, mučnine, smanjivanje vjetrova te ublažavanje kroničnih bolova i reumatoidnog artritisa: Uzmite preparate dumbira tri puta na dan ili svaka četiri sata, ako je potrebno. Uobičajena je doza 100 do 200 mg standardiziranog ekstrakta u obliku kapsula ili tableta, 1 do 2 g svježeg dumbira u prahu ili kriška svježega korijena duga oko 1,25 cm. Drugi oblici, poput čaja, mogu se uzimati više puta na dan za slične svrhe, kao i kod artritisa te radi ublažavanja bolova. Đumbirov čaj prodaje se u vrećicama, a možete i preliti šalicu vrele vode preko žličice naribanoga korijena. Kad ste na putu, pokušajte s kristaliziranim dumbirom: komadić dug 2,5 cm i debeo pola centimetra sadrži oko 500 mg đumbira.

Kod bolova u mišićima: Na bolno područje tijela utrljajte nekoliko kapi ulja od đumbira koje ste prije toga pomiješali sa žlicom neutralna ulja, poput bademova.
Za ublažavanje prehlade i gripe: Kako biste ublažili simptome, popijte do četiri šalice čaja od đumbira na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: Posljedica uzimanja velikih doza na prazan želudac može biti loša probava. Đumbir stoga treba uzimati s hranom, a kapsule s nekom tekućinom. Za sprečavanje morske bolesti đumbir treba uzeti tri do četiri sata prije polaska, a zatim svaka četiri sata prema potrebi, do četiri puta na dan. Za sprečavanje postoperativne mučnine đumbir se uzima jedan dan prije operacije, naravno pod liječničkim nadzorom.

Moguće nuspojave

Đumbir je vrlo siguran lijek kod brojnih tegoba, bez obzira na to uzima li se koncentriran u obliku kapsula, jede svjež ili se pije čaj ili pivo od te biljke. Jedina su zabilježena nuspojava povremene probavne tegobe.

VAŽNO: Doze do 250 mg četiri puta na dan mogu pomoći kod jutarnjih mučnina u prva dva mjeseca trudnoće, no veće doze ili uzimanje lijekova tijekom duljeg razdoblja zahtjeva liječnički nadzor. Osobe na kemoterapiji ne bi trebale uzimati preparate đumbira na prazan želudac jer može izazvati nadražaj sluznice.