Cimicifuga

cimicifuga

Cimicifuga se već dugo upotrebljava za liječenje »ženskih problema«, a naraste do 2,5 metra. Prepoznatljiva je po visokoj stabljici na kojoj se nalaze bijeli pahuljasti cvjetovi. Pripada porodici žabnjaka, samonikla je u Sjevernoj Americi i ima mnogo lokalnih i domorodačkih naziva (bugbane, squawroot, rattle root). Njen najpoznatiji »nadimak«, crni zmijski korijen, opisuje vijugavi, naborani korijen koji ima medicinsku uporabu. U njemu se nalaze složene mješavine prirodnih kemijskih tvari, od kojih su neke snažne koliko i suvremeni lijekovi.

Kako djeluje

Tradicionalno se rabi za ublažavanje menstruacijskih tegoba, bolova nakon porođaja, poremećaja živaca i bolova u zglobovima. Danas se uglavnom preporučuje za ublažavanje valova vrućine (valunga), koji se u nekih žena pojavljuju tijekom menopauze.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Cimicifuga je sve popularniji lijek za ublažavanje valova vrućine, pretjeranog znojenja, suhoće rodnice i ostalih simptoma menopauze. Znanstvena istraživanja pokazuju da uzimanje te biljke može sniziti razinu LH, luteinizirajućeg hormona, koji proizvodi hipofiza. Tijekom menopauze njegova razina raste i smatra se daje on jedan od uzroka valova vrućine. Osim toga, cimicifuga sadrži i fitoestrogene, biljne tvari koje imaju sličan učinak kao i estrogeni, koje proizvodi naš organizam.

Oni se vežu na hormonske receptore u dojci, maternici i drugdje u tijelu te tako olakšavaju tegobe menopauze bez povećavanja rizika nastanka raka dojke, što je moguća nuspojava hormonske nadomjesne terapije. Neki fitoestrogeni čak mogu pomoći u prevenciji raka dojke tako što sprečavaju vezanje endogenih estrogena na stanice dojke.

DODATNI KORISNI UČINCI: Cimicifuga ima spazmolitičko djelovanje. To znači da ublažava menstruacijske grčeve jer smanjuje intenzitet kontrakcija maternice i povećava protok krvi u maternici. Zbog toga može biti korisna tijekom i nakon porođaja. Ova biljka, osim toga, uravnotežuje razinu hormona pa može biti korisna ženama koje pate od predmenstruacijskog sindroma (PMS-a), iako je u tome učinkovitija konopljika.

Premda se to rjeđe spominje, cimicifuga ima i blago sedativno i protuupalno djelovanje, a to može biti od koristi pri liječenju bolova u mišićima, kao i bolova povezanih sa živcima – ishialgije ili neuralgije. Ova biljka pomaže u čišćenju viška sluzi i može se preporučiti protiv kašlja. Pokazano je i da je uspješna u liječenju timtusa (osjećaja zvonjenja u ušima).

Kako se uzima

DOZIRANJE: Potražite tablete ili kapsule koje su standardizirane tako da sadrže 2,5% triterpena, aktivnih sastojaka cimicifuge. Za simptome menopauze ili PMS-a: Dva puta na dan uzmite 40 mg ekstrakta cimicifuge. Za ublažavanje PMS-a počnite uzimati te preparate deset dana prije menstruacije. Za menstruacijske grčeve: Prema potrebi, uzimajte 40 mg ekstrakta tri do četiri puta na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: Cimicifugu se može uzimati bilo kad, no da bi se smanjila vjerojatnost blagih želučanih smetnji, preporučljivo je uzimati je s obrocima. Ocijenite njen učinak nakon četiri do osam tjedana uzimanja. Mnogi istraživači preporučuju da se ne uzima dulje od šest mjeseci, no novije studije govore da je i dulje korištenje sigurno te da ni tada ne nastaju teže nuspojave.

Moguće nuspojave

Iako nema toksičnih učinaka, kod nekih osoba cimicifuga može izazvati blage želučane smetnje. Prema jednom istraživanju, u nekih žena može doći do blagog porasta tjelesne mase ili pojave vrtoglavice. Moguće je i sniženje krvnog tlaka. U vrlo velikim dozama može izazvati mučninu, povraćanje, usporenje bila, jako znojenje i glavobolju.

VAŽNO: Tijekom trudnoće i dojenja ne uzimajte preparate cimicifuge. Ova biljka može ometati djelovanje hormonskih lijekova, poput kontracepcijskih tableta. Ako uzimate lijekove protiv povišenog krvnog tlaka, izbjegavajte cimicifugu; može pojačati djelovanje lijeka za snižavanje tlaka.