Češnjak

češnjak

Tisućama je godina češnjak poznat zbog ljekovitih svojstava. Graditelji piramida u starom Egiptu rabili su ga kako bi povećali svoju snagu i izdržljivost; u 19. je stoljeću Louis Pasteur istraživao njegova antibakterijska svojstva, a u oba svjetska rata liječnici su se koristili njime radi liječenja rana zadobivenih u bitkama.

Češnjak je srodan crvenom luku, luku kozjaku i sličnim biljkama iz roda Allium. Cijela biljka ima karakterističan miris, no on je, kao i okus i ljekovita svojstva češnjaka, koncentriran u lukovici.

Većinu ljekovitih svojstava češnjaku daje više od stotinu sumpornih spojeva koje on sadrži. Kad se lukovica zgnječi ili žvače, oslobađa se aliin, jedna od tih sumpornih tvari, te postaje alicin. Upravo alicin daje češnjaku miris i ima ljekovito djelovanje. Dio se alicina raspada i nastaje ajoen, koji je također ljekovit. Kuhanje onemogućuje stvaranje alicina, a uklanja i neke druge korisne tvari.

Kako djeluje

Tradicionalno se češnjak upotrebljava u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Današnja istraživanja uglavnom su usmjerena na njegovu ulogu u sprečavanju bolesti srca i raka.

PREVENCIJA: Česta uporaba češnjaka u mediteranskim krajevima barem djelomično objašnjava slabiju učestalost ateroskleroze (ovapnjenja krvnih žila) kod stanovnika tih područja.
Nekoliko studija govori o tome da češnjak može na različite načine djelovati u sprečavanju bolesti srca. Tako on smanjuje vjerojatnost da se krvne pločice (trombociti, stanice važne u nastajanju ugruška) međusobno lijepe, a to pak smanjuje rizik nastanka infarkta srca. Postoje i dokazi da ta biljka pomaže u otapanju bjelančevina koje potiču stvaranje krvnih ugrušaka, koji bi onda prianjali na plakove i tako začepili krvne žile.

Češnjak djelomično snižava krvni tlak, uglavnom na račun proširenja krvnih žila, pa krv može lakše teći. Novija istraživanja koja su ispitivala učinak te biljke na snižavanje razine kolesterola nisu dala jednoznačne rezultate. Ipak, većina liječnika koji su skloni propisivanju lijekova prirodnog podrijetla smatra da on, uz još neku tvar koja snižava koncentraciju kolesterola, može pomoći pacijentima. Češnjak možda djeluje na stvaranje kolesterola u jetri te se on sporije otpušta u krv.

DODATNI KORISNI UČINCI: Češnjak možda djeluje protiv stanica taka. Pokazalo se daje osobito učinkovit u sprečavanju zloćudnih bolesti probavnog sustava, a možda i raka dojke i prostate, iako nije jasno kako. Pokušalo se to objasniti s nekoliko mehanizama: ta biljka možda povećava razinu enzima koji razgrađuju toksine zbog čijeg djelovanja može početi zloćudna dioba stanica. Osim toga, češnjak smanjuje proizvodnju nitrita koji su povezani s rakom želuca, a stimulira i tad imunosnog sustava.

Važna su i njegova antioksidacijska svojstva. Češnjak je često učinkovit protiv uzročnika zaraznih bolesti (virusa i gljivica). Alicin, naime, ometa djelovanje enzima s pomoću kojih mikroorganizmi uništavaju tkiva i ulaze u njih. Pokazalo se da ta iljka uspješno zaustavlja gljivice koje izazivaju atletsko stopalo i upalu aha u plivača.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Uzimajte proizvode koji sadrže 4 mg alicina po tableti. To je količina kao u jednom režnju češnjaka. Za opće zdravlje i kod visoke razine kolesterola: Svaki dan uzmite 400 do 600 mg dodatka prehrani s češnjakom. Kod gripe i prehlade: Četiri puta na dan 400 do 600 mg dodataka prehrani. Za lokalno djelovanje: Na bolesnu kožu dva do tri puta na dan nanesite ulje češnjaka. Ono može pomoći kod nekih bolesti kože kao što su bradavice i ugrizi kukaca. Oboljelu kožu možete trljati zdrobljenim češnjem.

SMJERNICE ZA UPORABU: Češnjak možete uzimati cijeloga života. No ako ga upotrebljavate zbog problema s kolesterolom, nakon tri mjeseca potrebna je analiza krvi u laboratoriju kako bi se provjerilo ima li učinka. Ako nema, razgovarajte s liječnikom o nekome drugom preparatu.

Moguće nuspojave

Kod nekih se ljudi kod velikih količina češnjaka pojavljuju problemi s probavom, vjetrovi ili proljev. Te probleme možete izbjeći uporabom kapsula s češnjakom koje se otapaju u crijevima. Postoje podaci o pojavi osipa tijekom korištenja preparata češnjaka.

VAŽNO: Treba se savjetovati s liječnikom ako uzimate lijekove koji usporavaju zgrušavanje krvi (antikoagulanse ili Aspirin/Andol) ili one koji snižavaju krvni tlak (antihipertenzive). Češnjak može pojačati djelovanje tih lijekova.