Borovnica

borovnica

Plodovi grma borovnice s užitkom se jedu još od prapovijesnih vremena, no izvještaj o prvoj medicinskoj uporabi potječe iz 16. stoljeća. Tijekom povijesti su se preparati sušenih bobica ili listova borovnice preporučivali za liječenje raznih tegoba, uključujući skorbut (prouzročuje ga manjak vitamina C), infekcije mokraćnog sustava i bubrežni kamenac.

Borovnica je niska, grmolika, višegodišnja biljka koja raste u šumama i pustopoljinama sjeverne Europe. Grmovi slatkih plavocrnih bobica mogu se naći i u zapadnoj Aziji te na području Stjenjaka u Sjevernoj Americi. Tvari s povoljnim djelovanjem na zdravlje, koje se nalaze u zrelim plodovima, ponajprije sadrže antocijanozide (iz skupine flavonoida); suvremeni oblici za medicinsku uporabu sadrže velike koncentracije tih tvari.

Kako djeluje

Za mnoga korisna djelovanja borovnice zaslužni su antocijanozidi, snažni antioksidansi, koji su glavne djelatne tvari te biljke. Te tvari pomažu u borbi protiv nestabilnih molekula kisika, slobodnih radikala, koji prouzročuju oštećenja stanice.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Ekstrakt borovnice vodeći je biljni ljekoviti pripravak za održavanje zdrava vida i liječenje različitih bolesti oka. Osobito je važno djelovanje borovnice na mrežnicu (dio oka osjetljiv na svjetlo), kojoj pomaže u prilagođavanju na gledanje u mraku. Vrlo je proširena njena uporaba u liječenju noćnog sljepila i lošijeg vida pri jakome dnevnom svjetlu.

Borovnica jača male krvne žile, kapilare, te tako poboljšava dopremu krvi bogate kisikom oku; zbog tog bi svojstva mogla imati veliku ulogu u sprečavanju i liječenju degenerativnih bolesti mrežnice (retinopatije). U jednom je istraživanju 31 osoba svaki dan tijekom četiri tjedna uzimala ekstrakt borovnice. To je dovelo do obogaćenja kapilarne mreže i smanjenja krvarenja u oku, osobito u slučajevima dijabetičke retinopatije.

Borovnica se upotrebljava u liječenju dvaju vodećih uzroka gubitka vida starijih osoba: degeneracije žute pjege, progresivnog poremećaja koji zahvaća središnji dio mrežnice; i katarakte ili mrene, kod koje se smanjuje prozirnost leće oka. Istraživanje na 50 pacijenata sa staračkom mrenom pokazalo je da primjena ekstrakta borovnice zajedno s vitaminom E u gotovo svih ispitanika usporava nastajanje mrene. Poznato je i da borovnica ojačava kolagen (bjelančevinu koja služi kao okosnica zdravoga vezivnog tkiva), što može pomoći u sprečavanju i liječenju glaukoma, bolesti koju izaziva prevelik očni tlak.

DODATNI KORISNI UČINICI: Budući da antocijanozidi iz borovnice poboljšavaju protok krvi kroz kapilare, ali i kroz velike krvne žile, standardizirani ekstrakt borovnice može biti koristan ljudima koji imaju lošu cirkulaciju u udovima. Koristan je i u liječenju proširenih vena, Kao i u ublažavanju bolova i pečenja kod hemoroida – to je osobito važno tijekom trudnoće jer i proširene vene i hemoroidi tada mogu stvarati velike teškoće. Ljudi kojima lako nastaju masnice mogu imati koristi od borovnice zbog njezina utjecaja na kapilare.

Potrebna su daljnja istraživanja, no čini se da bi borovnica mogla imati i drugih korisnih učinaka. Jedno je istraživanje pokazalo da borovnica poboljšava vid kod kratkovidnih osoba; mehanizam tog djelovanja nije poznat. Početni rezultati istraživanja na ženama pokazuju da borovnica olakšava menstruacijske grčeve jer antocijanozidi opuštaju glatke mišiće, uključujući maternicu. Prema istraživanjima na životinjama, antocijanozidi iz borovnice mogu pomoći kod ulkusa želuca te u smanjivanju razine triglicerida (vrste masnoće) u krvi.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Uobičajena je doza ekstrakta borovnice 40 do 160 mg dva do tri puta na dan. Za dugotrajnu uporabu, uključujući prevenciju degeneracije žute pjege, preporučuju se manje doze; za dijabetičare su votrebne veće doze – i do 320 mg na dan.

SMJERNICE ZA UPORABU: borovnica se može uzimati s drugom manom ili samostalno. Kod trudnica i dojilja nisu zabilježeni štetni učinci. Osim toga, ni s lijekovima (na recept ili bez njega) nisu zabilježena međudjelovanja.

Moguće nuspojave

Čini se da je borovnica u terapijskim dozama, čak i tijekom dugotrajne uporabe, vrlo sigurna i bez nuspojava.

VAŽNO: Bolujete li od kakve bolesti, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja dodataka.