Anđelika

anđelika

Anđelika je biljka samonikla u cijeloj Aziji, a u Kini se (posebice vrsta A. sinensis) i Japanu (vrsta A. acutiloba) uvelike kultivira, gdje je žene svakodnevno uzimaju radi zdravlja. Najdostupniji terapijski oblik potječe iz korijena A. sinensis. Ta biljka ima šuplju stabljiku, naraste do 2,5 metra i ima nakupine bijelih cvjetova. U punom cvatu nalikuje divljoj mrkvi, botanički srodnoj vrsti. Anđelika se naziva i dong quai, dang gui, tang hule.

Kako djeluje

Vjeruje se da ta biljka održava zdravlje maternice i regulira menstruacijski ciklus. Može proširiti krvne žile i povećati protok krvi kroz neke organe. Ipak, čak i stručnjaci za biljke nisu sigurni u učinkovitost anđelike. Točnu učinkovitost teško je procijeniti i zbog činjenice da se uglavnom uzima u kombinaciji s drugim pripravama.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Tradicionalno se anđelika rabi u liječenju menstruacijskih i tegoba povezanih s menopauzom. Tvrdi se da pomaže kod nepravilnoga krvarenja, uklanja simptome predmenstruacijskog sindroma (PMS-a), ublažava menstruacijske grčeve, smanjuje učestalost valunga i suhoću rodnice u menopauzi.

Postoje dvije teorije o mogućemu korisnom djelovanju anđelike kod tih tegoba. Neki stručnjaci za biljke vjeruju da sadrži estrogene (fitoestrogene) slabije od onih u ljudskom organizmu, ali se om svejedno mogu vezati na estrogenske receptore. Fitoestrogeni učinkovito uspostavljaju hormonsku ravnotežu; tako, primjerice, nadomještaju pad estrogena nakon menopauze i tako sprečavaju valunge.

Drugi pak istraživači pripisuju korisne učinke anđelike kumarmima. Ta skupina prirodnih kemijskih spojeva proširuje krvne žile, povećava protok krvi kroz maternicu i druge organe te potiče rad središnjega živčanog sustava. Čini se i da kumanni smanjuju upalu i grčeve u mišićima, što objašnjava učinkovitost anđelike kod menstruacijskih grčeva.

DODATNI KORISNI UČINCI: Iako se anđelika ne upotrebljava za snižavanje krvnog tlaka, to je jedna od nuspojava korištenja jer proširuje krvne žile i tako olakšava rad srca. Stoga ta biljka ima i povoljan učinak na perifernu cirkulaciju.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Za PMS, nepravilnu menstruaciju, menstruacijske grčeve i valunge: Uzimajte 600 mg ekstrakta andelike na dan. Isti učinak ima i uzimanje 30 kapi tinkture tri puta na dan. Ekstrakt koji se nalazi u kapsulama, tabletama i tekućim oblicima treba biti standardiziran tako da sadrži 0,8 – 1,1% ligustilida. Druga je mogućnost uzimanje anđelike u sklopu kombiniranih dodataka prehrani koji sadrže druge biljke s korisnim učinkom na menstruaciju kao što su konopljika, španjolski sladić i sibirski ginseng.

SMJERNICE ZA UPORABU: Kad je rabite zbog PMS-a, anđelika se uzima u dane kad nema menstruacije. Ako patite i od menstruacijskih grčeva, uzimajte tu biljku sve do prestanka menstruacije. Kad želite ublažiti menstruacijske grčeve, a ne patite od PMS-a, preparati anđelike počinju se uzimati dan prije vjerojatnog početka menstruacije. Anđeliku kod valunga uzimajte svaki dan tijekom dva mjeseca kako biste procijenili pomaže li vam.

Moguće nuspojave

Anđelika može imati blagi laksativni učinak, ali i izazvati jako menstruacijsko krvarenje. Kad uzimate preparate s anđelikom, treba se zaštititi od sunca jer psoraleni u toj biljci mogu povećati osjetljivost na sunce i tako prouzročiti opekline.

VAŽNO: Anđeliku ne bi trebale uzimati trudnice i dojilje. Ljudi koji piju lijekove što imaju učinak na zgrušavanje krvi (antikoagulanse) trebaju se prije uzimanja anđelike savjetovati s liječnikom.