Alge

alge

Kelp i spirulina

Kelp i spirulina su dvije vrlo različite skupine algi. Kelp je morska trava vrlo duge stabljike koju uglavnom čine alge rodova Fucus i Laminaria. Izvrstan je izvor joda, elementa bitna za sprečavanje bolesti štitne žlijezde.

Spirulina (ili plavozelena alga) mnogo je manja; ona je zapravo jednostanični organizam ili mikroalga. Vrlo je slična bakterijama. Kako njena spiralno zavijena vlakna sadrže mnogo biljnog pigmenta klorofila, jezerske i barske vode u kojima raste dobivaju tamnu plavozelenu boju.

Kako djeluju

U Kini se i kelp i spirulina za terapijske svrhe upotrebljavaju već tisućama godina. Njihovi poklonici govore o mnogim korisnim učincima (od sprečavanja gubitka kose pa sve do povećanja libida), no većina nije potvrđena. Te alge ipak imaju neka dokazana terapijska svojstva.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Velika količina joda u kelpu omogućuje mu da pomaže u liječenju smanjene aktivnosti štitne žlijezde prouzročene manjkom tog elementa. Budući daje jodirana sol dovoljno dobar izvor, kelp se rijetko upotrebljava. Katkad se reklamira kao tvar koja pomaže u mršavljenju, no vjerojatno je učinkovit samo kad je uzrok debljine slabiji rad štitne žlijezde zbog nedostatka joda. Kelp se za liječenje bolesti štitne žlijezde smije upotrebljavati samo pod liječničkim nadzorom.
Spirulina je odličan izvor klorofila i idealna je u borbi protiv male, ali vrlo nezgodne tegobe – neugodnog zadaha. Vrlo je učinkovita, osim ako je uzrok takva zadaha neka bolest zubnog mesa ili kronična upala sinusa (sinuitis). Spirulina je glavni sastojak mnogih komercijalno dostupnih klorofilnih osvježivača daha.

DODATNI KORISNI UČINCI: Katkad su kelp i spirulina sastavni dijelovi vegetarijanske i makrobiotičke prehrane. Kelp nije samo izvor joda nego i karotenoida, masnih kiselina, kalija, magnezija, kalcija, željeza i ostalih hranjivih tvari. Spirulina sadržava bjelančevine, vitamine (uključujući vitamin B, i folnu kiselinu), karotenoide i druge korisne tvari. Ipak, treba reći da su koncentracije tih tvari prilično niske. Ima mnogo drugih izvora vitamina i minerala koji su i jeftiniji i ukusniji od kelpa i spiruline. Sjetimo se samo raznog povrća iz naših vrtova!

Neki govore o dodatnim učincima tih algi; one navodno daju energiju, ublažavaju tegobe kod artritisa, poboljšavaju funkciju jetre, sprečavaju bolesti srca i neke vrste raka, poboljšavaju imunost, dobro djeluju kod zaraženih HlV-om i oboljelih od side te štite stanice od oštećenja prouzročenih ionizirajućim zračenjem i teškim metalima poput olova. Većina je tih istraživanja provedena u laboratoriju ili na životinjama pa su potrebna daljnja istraživanja.

Kako se uzimaju

DOZIRANJE: Uporaba kelpa kod smanjene aktivnosti štitne žlijezde: Upotrebljavajte ga samo na savjet liječnika; ako vam manjka joda, liječnik će vam propisati primjerenu dozu. Praškasti se oblici dobro otapaju u vodi i pogodni su za ljude koji se teško snalaze s tabletama. Kapsule, tablete i tinkture jednako su učinkovite.

Za osvježavanje daha pomoću spiruline: Uzimajte gotove tekuće preparate bogate klorofilom (na pakiranju se obično navodi ako klorofil potječe iz spiruline). Također možete žličicu praha od spiruline pomiješati s pola čaše vode. Tekućinom zatim isperite usta i progutajte je. Također možete žvakati i zatim progutati tabletu. To možete činiti tri do četiri puta na dan ili prema potrebi.

SMJERNICE ZA UPORABU: Ti se preparati uzimaju s hranom kako bi se smanjio eventualni nadražaj želuca. Trudnice i dojilje trebale bi izbjegavati kelp jer sadrži mnogo joda. Čini se daje uzimanje spiruline vrlo sigurno.

Moguće nuspojave

Katkad se pri uzimanju kelpa ili spiruline pojavljuju mučnina ili proljev. Tada smanjite dozu ili prestanite uzimati te preparate. Do 3% ljudi osjetljivo je na jod pa pri dugotrajnoj uporabi preparata kelpa može nastati bolno povećanje štitne žlijezde. Ta nuspojava nestaje nakon prestanka uporabe. Takve su nuspojave najčešće u Japanu, gdje je morska trava dio jelovnika.

VAŽNO: Kelp može pogoršati stanje osoba koje uzimaju lijekove protiv pretjeranog rada štitne žlijezde.