Rak Sjemenika Simptomi I Liječenje

rak_sjemenika

Ako se u sjemeniku razviju abnormalne stanice i počnu se nekontrolirano razmnožavati, razvit će se maligni tumor (rak). Nije poznato zašto do toga dolazi. Ako se bolest brzo ne počne liječiti, kancerozne stanice se mogu proširiti (metastazirati) limfnim sustavom u limfne žlijezde u trbuhu, grudnom košu i vratu, a s vremenom i u pluća. Budući da sjemenici nisu neposredno povezani limfnim žilama, bolest se obično ne širi s jednog sjemenika na drugi.

Simptomi

Glavni je simptom kvrga u bolesnom sjemeniku. Kvrga raste polako, i možda je neko vrijeme nećete biti svjesni jer u 90% slučajeva nema popratnih bolova. U mnogim slučajevima bolesnik zamijeti otok (kvrgu) samo ako ga manja ozljeda mošnji natjera da pažljivije pregleda sjemenike. Rak se može otkriti i prilikom rutinskog pregleda.

Učestalost

Rak sjemenika sačinjava tek oko 0,5% registriranih malignih tumora u čovjeka. Međutim, to je najčešći oblik raka kod mladih muškaraca, tj. muškaraca u dobi između 20 i 35 godina; 75% slučajeva raka sjemenika javlja se kod muškaraca mlađih od 50 godina.

Opasnosti

Ako rak sjemenika dulje vremena ostaje neotkriven, može se proširiti i zahvatiti vitalne dijelove tijela, osobito pluća. Rano otkrivanje i liječenje značajno povećava izglede na potpuno izlječenje.

Što poduzeti?

Kako biste na vrijeme otkrili eventualnu bolest, pregledajte sjemenike barem jednom tjedno. Ako zamijetite bilo kakvu kvrgu ma kako beznačajna bila – obratite se liječniku koji će vas uputiti urologu. Oteklina je vjerojatno bezopasna; u epididimisu (pasjemeniku) se često razvijaju mali otoci (vidi ciste epididimisa) koji su uglavnom beznačajni. Međutim, kvrga u samom sjemeniku nije gotovo nikada bezopasna, pa svaku oteklinu te vrste valja istražiti kirurškim putem.

Liječenje

Ako dijagnoza glasi “rak”, bolest se može izliječiti jedino operativnim odstranjenjem zahvaćene žlijezde. Operacijom se obično ostavlja jedan sjemenik, pa zahvat vjerojatno neće značajno utjecati na potenciju ili plodnost. Kako bi se odstranile sve stanice raka, nakon operacije morat ćete vjerojatno na radioterapiju, a možda će biti potrebna i kura citostaticima. U rijetkim slučajevima, kad ni radioterapija ni lijekovi ne uspijevaju zaustaviti napredovanje bolesti, trebat će eventualno odstraniti neke limfne čvorove. Na žalost, ovakav operativni zahvat (limfadenektomija) obuhvaća rezanje živaca koji upravljaju ejakulacijom (izbacivanjem sjemena), pa bolesnik vjerojatno postaje neplodan – iako ne i impotentan jer može i dalje imati erekciju i “suhi” orgazam.