Rak Penisa Simptomi

rak_penisa

Rak penisa je razmjerno rijedak oblik malignog tumora. Uzrok bolesti nije poznat, iako je utvrđen visok stupanj korelacije između raka penisa i dugogodišnje loše higijene. Bolest je rjeđa kod obrezanih muškaraca – iako ćete praktički izbjeći svaku opasnost ako redovito perete pretkožnicu i glavić. Bolest je najčešća medu starijim muškarcima.

Simptomi

Glavni simptom je bolno mjesto, ranica ili bradavičasta kvrga koja se polako širi po koži uda i prodire dublje u tkiva. Ako se ne liječi, rak će metastazirati (širiti se u ostale dijelove tijela, najčešće limfnim sustavom ili krvotokom). Rak uda se obično isprva širi u limfne žlijezde u preponama i uzrokuje njihovo oticanje.

Što poduzeti?

Ako na penisu zamijetite gnojnu ranicu ili bilo kakvu izraslinu, otiđite liječniku koji će vas najprije poslati na biopsiju (laboratorijsku pretragu tkiva), a zatim na osnovi rezultata pretrage postaviti dijagnozu, tj. ustanoviti radi li se o raku, a ne o sifilisu ili običnim, bezopasnim bradavicama.
Radioterapijom se gotovo uvijek postiže izlječenje, ako se rak penisa otkrije rano. Kirurško odstranjenje penisa potrebno je samo u uznapredovalim, zanemarenim slučajevima.