Prostatitis Simptomi I Liječenje

CDR457840 digital rectal exam
CDR457840 digital rectal exam

Upala prostate – prostatitis – je obično posljedica infekcije urinarnog trakta (vidi npr. cistitis kod muškaraca). Kao i infekcije i upale u svakom drugom dijelu tijela, prostatitis se može smiriti sam od sebe, oboljenje može postati gnojno, a upala može potrajati neodređeno vrijeme, tj. postati kronična.

Simptomi

Akutni (iznenadni) napadaj prostatitisa popraćen je općim osjećajem bolesti, visokom temperaturom, zimicom, te bolovima u bazi (penisa) ili oko nje. Razvojem upale prostata sve više otiče i postaje bolna na dodir, a bolesnik sve teže mokri (uz bolove) zbog suženja mokraćne cijevi. Kod kroničnog prostatitisa i blagih napadaja, koji se smiruju sami od sebe, ne moraju se javljati nikakvi simptomi.

Učestalost

Prostatitis nije čest, te se u prosječnoj godini liječniku zbog te upale obraća oko 1 na 2000 muškaraca. Ovoj infekciji najviše su skloni stariji muškarci s povećanom prostatom, a nakon početnog napadaja bolest se često znade vratiti.

Opasnosti

Ako se prostatitis ne liječi ili što je ponekad slučaj, ako se terapija lijekovima pokaže neuspješnom, žlijezda se može zagnojiti, ispuniti gnojem i prsnuti, ispuštajući gnoj u mokraćnu cijev. To je ne samo bolno već može stvoriti i fistulu (abnormalni kanal) kroz koju će gnoj stalno izlaziti u mokraćnu cijev. Zbog toga se može razviti vrlo teška infekcija u nekom drugom dijelu urinarnog trakta.

Što poduzeti?

Ako sumnjate na prostatitis, otiđite liječniku koji će saslušati vaše tegobe (simptome), a zatim opipati prostatu (prstom u gumenoj rukavici kroz rektum) kako bi utvrdio je li otekla i bolna na dodir. Morat ćete dati i uzorak mokraće za analizu kojom se određuju mikrobi, tj. mogući uzročnici upale.

Liječenje

Ako je prostatitis očito posljedica bakterijske infekcije, liječnik će vam propisati antibiotike koji obično rješavaju problem. U većini slučajeva nema potrebe da se suzdržavate od snošaja; dapače, često se on smatra korisnim. Ponekad se prostatitis ne može potpuno izliječiti lijekovima. Ako upala ne reagira na antibiotike, te se u prostati nakuplja gnoj, bit će potrebna operacija radi odstranjenja (dreniranja) gnoja. Operacija zahtijeva samo nekoliko dana boravka u bolnici, i njome se infekcija obično potpuno izliječi.