Gubitak Seksualne Želje Kod Muškaraca Liječenje

gubitak_seksualne_zelje_kod_muskaraca

Spolni nagon kod muškaraca zavisi o muškom spolnom hormonu, testosteronu. Ako je razina testosterona snižena, opast će vjerojatno i libido (seksualni interes i sposobnost uzbuđenja). Osnovni uzrok pada razine testosterona može biti fizičke prirode, npr. oboljenje jetre, bubrega ili hipofize, ali i nuspojava kod uzimanja nekih lijekova, kao i umor, stres ili bol. Međutim, najčešće je uzrok uglavnom psihološke prirode.

Neki muškarci općenito gube želju za spolnim životom, iako se gubitak interesa najčešće javlja u odnosu na partnericu, pogotovo ako je odnos između prtnera opterećen nekim drugim problemima (koji mogu biti povezani sa spolnim životom, ali ne moraju). Zbog problema, kao što su impotencija ili prerana ejakulacija, koje ometaju uživanje u spolnom odnosu, muškarac može početi izbjegavati seksualni život. Osim toga, katkada se problem koji se javlja s jednom partnericom ponavlja i sa slijedećima, sve dok seksualni život ne postane općenito neprivlačan.

Učestalost

Opći gubitak želje za spolnim životom nije čest, ali se zato često javlja u spolnoj vezi u kojoj više nema uzbuđenja.

Što poduzeti?

Ako vam dolje preporučene mjere samopomoći ne pomognu da se ponovno zainteresirate za spolni život, obratite se liječniku koji će vjerojatno ispitati nije li gubitak nagona posljedica neke fizičke mane. Ako ništa ne ustanovi, uputit će vas specijalistu za seksualne ili bračne probleme.

Liječenje

Samopomoć: ne bi bilo naodmet da otvoreno porazgovarate s partnericom i time riješite eventualne nesporazume. Ako vam je duga veza dosadila, pokušajte je osvježiti novim pristupima spolnom odnosu. Stručna pomoć: liječenje zavisi o osnovnom uzroku, koji je često teško pronaći. Psihoterapija može osobito pomoći muškarcima koje tište tegobe, kao što su impotencija ili prerana ejakulacija (izbacivanje sjemena). Liječenje obuhvaća samostalne vježbe, razgovore o metodama opuštanja, kao i preispitivanje nekih činjenica i načina seksualnog uzbuđenja koje ste možda zaboravili.