Zečja Usna I Vučje Ralje Učestalost I Liječenje

Zečja usna je okomiti rascjep gornje usne. On može biti djelomičan ili dosezati sve do baze nosa (koji katkada izgleda plosnat). Usne su zahvaćene jednostrano ili obostrano. Katkada se rascjep nastavlja u gornje desni. Ovakav rascjep, koji se zove »vučje ralje«, prolazi srednjom linijom nepca i proteže se nepcem od zuba do nosne šupljine.

Vučje ralje se obično javljaju kao produženje zečje usne, ali se u nekim slučajevima mogu javiti kao posebna malformacija. Rascjep nepca znade otežati hranjenje i gutanje, a usireno mlijeko izlazi kroz nos umjesto na usta.

Učestalost

Otprilike svako tisućito dijete se rodi s jednom ili s obje malformacije. Katkada je poremećaj nasljedan, a ponekad zahvaća nekoliko djece iste obitelji.
U većini slučajeva “zečje usne” i “vučjih ralja” uzroci su nepoznati. Međutim, u rijetkim slučajevima stanje je posljedica poremećaja koji nastaju zbog abnormalnosti kromosoma.

Opasnosti

Ako se ne liječi, “zečja usna” stvara psihičke smetnje zbog izgleda. Zbog “vučjih ralja” dolazi do teških govornih smetnji.

Liječenje

Operacija se vrši kad je dojenče nešto starije. Do tada liječenje varira prema stupnju malformacije. U međuvremenu mnogoj djeci nije potrebno liječenje jer jedu i gutaju sasvim dobro. U nekim slučajevima će djeci, koja se hrane na bočicu, biti potreban veći otvor na dudi ili će morati preći na prehranu žličicom. Povraćanje mlijeka kroz nos obično nestaje samo od sebe za nekoliko tjedana.

U teškim slučajevima vučjih ralja bit će potrebno na tvrdo nepce namjestiti specijalnu pločicu kad god dijete mora jesti. Može se namjestiti i posebna proteza na gornje desni, ako dijelovi desni u području rascjepa nisu poravnati. Operacija zečje usne vrši se kad dojenče dostigne težinu od 4,5 kg (otprilike 12 tjedana). Plosnatost nosa zahtijeva još jednu, kasniju operaciju. Operacija vučjih ralja vrši se nakon prve godine života, prije nego što dijete progovori. Kod svake operacije dijete dobiva opću anesteziju i obično ostaje u bolnici oko tjedan dana.

Rezultati operacije su obično izvrsni, izgled se estetski popravlja i omogućava se razvoj normalnog govora. Ako se ipak razvije govorna greška, često pomaže logopedija.