Zatvoreni Analni Kanal Učestalost I Liječenje

Zatvoreni analni kanal

Analni kanal tvori zadnji dio probavnog trakta i završava čmarom (anusom). (Za opće informacije o tom dijelu tijela vidi čmar) Neka se djeca rađaju sa zatvorenim analnim kanalom. Zatvara ga membrana preko kanala ili se kanal nije razvio (atrezija), te probavni trakt završava kod zadnjeg crijeva, a spoja između zadnjeg crijeva i čmara nema. U nekim slučajevima javlja se još jedan problem: mišići stijenke čmara, koji otvaraju crijevo, nisu dovoljno razvijeni.

Što poduzeti?

Pregledom novorođenčeta otkrit će se prisutnost analne membrane, ali ne i atrezije. Na atreziju se mora posumnjati ako dijete za 12 sati nakon rođenja nije izbacilo zeleno-crnu tvar koja se zove mekonij i koja se nakupila u crijevima. Dijagnoza se potvrđuje ako prst ili termometar, uvučen kroz čmar, naiđe na zapreku tj. na završetak zadnjeg crijeva.

Učestalost

Zatvoreni čmar je rijedak. U našoj medicinskoj literaturi se takva pojedinačna anomalija spominje tek na svakih 6000 do 15 000 porođaja.

Liječenje

Kirurškim zahvatom mora se odstraniti membrana ili otvoriti slijepi završetak zadnjeg crijeva i spojiti ga sa čmarom. Operacija je obično uspješna, a dugoročni izgledi potpuno zadovoljavajući osim u slučajevima kad se radi o slabosti analnih mišića. U takvim će slučajevima dijete patiti od jakog zatvora kad su stolice normalne, ili od slabe kontrole stolice kad su mekane. Tada će biti potrebno izvršiti operaciju koja se zove kolostomija. Tim zahvatom stvara se umjetni čmar na trbuhu, a izmetine se skupljaju u vrećici.