Wilmsova Bolest – Tumor

Wilmsova bolest tumor

Kod Wilmsove bolesti, koja gotovo isključivo zahvaća djecu ispod pete godine, razvija se maligni tumor u jednom bubregu. Glavni simptom tumora je tvrda oteklina na jednoj strani trbuha. Može se naći i krvi u mokraći, a javljaju se i bolovi u trbuhu.

Učestalost

Wilmsov tumor je rijedak. Na njega otpada 5% svih smrtnih slučajeva od raka kod djece između druge i dvanaeste godine života.

Opasnosti

Opasnosti su iste kao i kod svake vrste raka. Kancerozne stanice se šire na druge dijelove tijela. No, zbog napretka u suvremenom načinu liječenja izgledi oboljele djece su znatno poboljšani.

Što poduzeti?

Ako zamijetite opisane simptome, obratite se liječniku. Ako sumnja na tumor, uputit će dijete na specijalno rendgensko snimanje, tj. intravensku pijelografiju (IVP).

Liječenje

Ako se potvrdi dijagnoza Wilmsove bolesti, zahvaćeni bubreg se mora kirurški odstraniti. Dijete će dobivati i citostatike (lijekove protiv novotvorina) radi uništavanja eventualno preostalih kanceroznih stanica. U tu svrhu može se primijeniti i radioterapija. Zabilježeno je više od 80% izlječenja.