Vulvovaginitis Simptomi I Liječenje

Vulvovaginitis

Vulvovaginits je crvenilo, svrbež i upala stidnice (vulve), otvora u rodnicu (vaginu). Poremećaj zahvaća samo mali postotak djevojčica koje imaju naročito osjetljivu stidnicu (vidi i pruritus vulvae). U mnogim je slučajevima uzrok nepoznat, dok u nekima poremećaj nastaje zbog infekcije fekalnim mikrobima, alergije kože na vunu ili sintetiku, noćnog mokrenja, dječjih glista ili, vrlo rijetko, stranog tijela što ga je dijete uguralo u rodnicu.

Simptomi

Zbog upale može doći do čestog nagona za mokrenjem koje je katkada bolno. Neki roditelji pogrešno misle da dijete ima smetnje na mokraćnom mjehuru. Ako je u rodnici strano tijelo, može se pojaviti iscjedak neugodna zadaha.

Što poduzeti?

Bez obzira na vrstu smetnji, morate kćerku odvesti liječniku. Ako liječnik posumnja na strano tijelo u rodnici djevojčica će dobiti lokalnu anesteziju, liječnik će pregledati rodnicu i izvaditi strano tijelo. Nakon toga bi smetnje trebale nestati.

Liječenje

U većini slučajeva problem se rješava brižljivom higijenom. Nakon pražnjenja stolice, djevojčica se mora obrisati samo u smjeru naprijed-natrag. Mora se svakodnevno kupati, a stidnicu prati svaki put nakon pražnjenja stolice. Nakon svake kupke stidnicu mora obrisati, temeljito ali oprezno, i naprašiti antiseptičkim talkom, a zatim namazati silikonskom masti. Silikonska mast. koja se može kupiti u apoteci, pruža zaštitu od fekalnih virusa. Potrebno je svakodnevno mijenjati gaćice. One moraju biti pamučne – ili s ušitkom od pamuka ako su od drugog materijala – i ne smiju biti tijesne. Ako se točno držite ovih mjera i liječnikovih savjeta, bolest će na kraju proći i neće ostaviti posljedica.