Tonzilitis Kod Djece Simptomi I Liječenje

Tonzilitis kod djece

Dva krajnika u stražnjem dijelu grla dio su prstena limfnih žlijezda koje čuvaju ulaz u dišni i probavni trakt. Krajnici su kod novorođenčeta vrlo mali, ali se postepeno povećavaju, a maksimalnu veličinu dostižu u dobi od šest do sedam godina. Nakon toga se skupljaju, ali ne nestaju poput adenoidnih vegetacija.

Krajnici su razmjerno veliki početkom školskog doba kad dišni sustav počinju napadati razni novi mikrobi. Smatra se da krajnici ne dopuštaju spuštanje infekcije u donje dišne putove.

Tonzilitis je akutna virusna ili bakterijska infekcija krajnika (tonzila), zbog koje katkada krajnici abnormalno oteknu i upale se. Ta se infekcija javlja uglavnom kod školske djece, a povremeno i kod adolescenata i odraslih osoba (vidi tonzilitis).

Simptomi

Bolest počinje naglo s grloboljom i otežanim gutanjem. Nakon nekoliko sati dijete postaje grozničavo i klonulo. Od bolnog nadražaja grla neka djeca mogu povraćati ili kašljati. U vrlo malom broju slučajeva dijete ima febrilne grčeve (vidi grčevi kod djece). Mala djeca se često tuže da ih boli trbuh. Žlijezde s obje strane vrata i u čeljusnom kutu mogu oteknuti i osjetljive su na dodir, te se mogu napipati kao loptaste izbočine. Katkada otok potraje nekoliko tjedana pošto su već nestali najizrazitiji simptomi.

Učestalost

Praktički svako dijete dobije tonzilitis, koji je vrlo priljepčiv, jednom ili više puta. Broj napadaja se obično smanjuje nakon sedme godine pošto se razvije otpornost.

Opasnosti

Prije pojave antibiotika tonzilitis je mogao dovesti do reumatske groznice ili nekog oblika glomerulonefritisa, ali takve su komplikacije danas rijetke.

Što poduzeti?

Pokušajte s mjerama samopomoći što smo ih preporučili niže. Ako usprkos tome temperatura i odbijanje hrane zbog bolova traju dulje od 24 sata, obratite se liječniku koji će djetetu pregledati krajnike i utvrditi radi li se o tonzilitisu.

Liječenje

Samopomoć: dijete ne smije izlaziti iz kuće (ali ne mora biti u krevetu, osim ako to samo ne traži) i mora biti u toploj, ali ne prezagrijanoj sobi. Simptomi se obično mogu ublažiti dječjim aspirinima ili panadonom kao i redovitim uzimanjem tekućine. Ne prisiljavajte dijete na jelo i piće. Ako vas dijete zamoli sladoled ili hladni puding da rashladi grlo, to mu neće naškoditi. Hlađenje ventilatorom ili često brisanje lica mlakom vodom također smanjuju temperaturu. U većini slučajeva djeca s tonzilitisom brzo reagiraju na ovakve mjere.
Stručna pomoć: liječnik će vjerojatno propisati antibiotik. Pazite da dijete redovito uzima lijek prema uputama. Tonzilitis bi morao proći za nekoliko dana.

Ako se tonzilitis javlja u teškom obliku i vrlo učestalo, pa štetno djeluje na djetetovo opće zdravstveno stanje, jedini je lijek kirurško odstranjenje krajnika (tonzilektomija). Toj operaciji se nekada često pribjegavalo, ali je danas liječnici preporučaju samo u krajnjem slučaju.