Stridor I Krup Simptomi I Liječenje

Stridor i krup

Stridor je hroptav ili krkljav zvuk koji nastaje kad dijete diše kroz suženi grkljan ili dušnik. Do suženja može doći zbog niza tegoba – npr. zbog udahnutog stranog tijela – iako je obićno posljedica otoka sluznice dišnih putova nakon neke respiratorne infekcije, npr. prehlade. Iznenadni napad stridora povezan s respiratornom infekcijom zove se krup.

Simptomi

Osim karakterističnog zvuka stridora, dijete s krupom imat će simptome respiratorne infekcije uz mukli kašalj i promuklost. Starija djeca mogu se tužiti na smetnje u području grkljana ili u prednjem dijelu grudnog koša.

Napadaji krupa se obično javljaju noću. Dijete se budi od iznenadnog glasnog, kreštavog kašlja koji se pojačava kad udahne. Dijete je uzrujano, zastrašeno i zbunjeno. U većini slučajeva napadaj se smiruje za nekoliko sati, a kod neke djece napadaji se ponavljaju.

Što poduzeti?

Ako dijete teško diše i poplavi, naročito oko usana, primjenite mjere prve pomoći i što prije odvedite dijete liječniku ili u bolnicu. Ako dijete ima stridor, a još se nije liječilo od respiratorne infekcije, porazgovarajte s liječnikom o mogućem uzroku tegobe.

Liječenje

Samopomoć: za vrijeme napadaja krupa budite hladnokrvni i utješite dijete koje se možda uplašilo. Strah (vaš ili djetetov) samo će pogoršati situaciju. Ako je dijete već imalo napadaje krupa, liječnik vam je već možda dao lijekove za suzbijanje napadaja pa ih primijenite.

Stručna pomoć: ako dijete ima neku osnovnu respiratornu bakterijsku infekciju, liječnik će vam propisati antibiotike. Dijete s vrlo otežanim disanjem bit će primljeno u bolnicu gdje će dobiti kisik, a možda i kortikosteroide (u injekcijama ili spreju) radi smanjenja upale dišnih putova. Ako postoje jake smetnje u grlu bit će potrebno provući cjevčicu kroz usta u dušnik ili u vrlo teškim slučajevima napraviti rez u dušniku i uvući cjevčicu kako bi se djetetu omogućilo disanje. Cjevčica se obično vadi nakon 24 sati. Disanje se ponekad (iako rijetko) mora održavati na umjetan način respiratorom (aparatom za umjetno disanje). Većina djece koja su primljena u bolnicu zbog stridora potpuno se oporave za nekoliko dana.