Stihova Bolest Simptomi I Liječenje

Stihova bolest

Smatra se da je Stihova bolest povremena disfunkcija tjelesnog obrambenog mehanizma. Naime, kemijske tvari, antitijela, što ih tijelo stvara radi suzbijanja mikroba, napadaju vlastita tjelesna tkiva. Ne zna se zašto dolazi do tog autoimunog poremećaja. Antitijela uzrokuju upalu zglobova, raznih organa i drugih dijelova tijela.

Bolest se najčešće javlja između druge i pete godine života, pa se tokom godina povremeno opetuje i prolazi, i obično nestaje do puberteta. Napadaji bolesti prosječno traju nekoliko tjedana, i obično su sve slabijeg intenziteta. Neki liječnici smatraju da je ova bolest mladenački oblik reumatoidnog artritisa, dok se drugi ne slažu s tim mišljenjem.

Simptomi

Dijete obično ima (barem neko vrijeme) povišenu temperaturu. Temperatura često oscilira od normalne ujutro do 39,5 °C uveče. Apetit je slab pa zbog toga dijete mršavi. Katkada na trupu i udovima izbije osip u obliku crvenih prištića. U mnogim slučajevima razvije se anemija.

Mjesta upale znatno se razlikuju od djeteta do djeteta. Tako npr. može pocrvenjeti i boljeti prednji dio jednog ili oba oka, mogu oteći limfne žlijezde u vratu i pod pazuhom, a može se upaliti i vanjska ovojnica srca i izazvati bolove u prsima. Moguće je i oštećenje pluća, što se očituje jakim kašljem. U velikom broju slučajeva zglobovi otiču, ukočeni su i bolni. Najčešće su zahvaćena koljena, gležnjevi, laktovi i vratni zglobovi – obično postepeno, a katkada i naglo. S godinama može kod nekih bolesnika doći do deformacija zglobova, a mišići oboljelih udova su sve slabiji.

Učestalost

Stihova bolest je rijetka. Od nje godišnje oboli samo jedno na 2500 djece ispod 14 godina. Bolest zahvaća dva puta više djevojčica nego dječaka. Katkada u jednoj obitelji bolest zahvati više od jednog člana.

Opasnosti

Premda je bolest vrlo teška, naročito u početku, rijetko kada uzrokuje smrt. U malom broju slučajeva upala zglobova dovodi do djelomične ili potpune invalidnosti. Upala očiju vrlo rijetko uzrokuje djelomičnu ili potpunu sljepoću.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete pokazuje opisane simptome, obratite se liječniku koji će i vas i vaše dijete uputiti pedijatru. Tjelesni pregled i laboratorijska analiza uzoraka krvi obično su dovoljni za definitivno postavljanje dijagnoze. Ako su otekli samo zglobovi pa je slučaj dvojben, obavit će se biopsija membrane, sinovije (koja obavija zglob).

Liječenje

Samopomoć: dijete bi moralo dosta mirovati, iako bi mu se trebalo dopustiti da ustane kad želi. Dajte djetetu analgetik, npr. aspirin za djecu, radi ublažavanja bolova. Analgetik može smanjiti i upalu tkiva. Ishrana mora biti uravnotežena, s mnogo bjelančevina, i dijete treba poticati da jede. Djeci s upaljenim zglobovima prstiju i šake znatno će pomoći poseban pribor za jelo.

Stručna pomoć: liječnik će poduzeti mjere kakve bi obično poduzeo pri liječenju reumatoidnog artritisa. U prvim stadijima bit će možda potrebni kortikosteroidni lijekovi, iako se oni rijetko primjenjuju u dugoročnoj terapiji. Međutim, kortikosteroidi izvanredno ublažavaju upalu zglobova, a mogu se davati i u obliku kapi ako su bolešću zahvaćene i oči.

Teška anemija može se liječiti transfuzijom krvi. Osim toga, preporuča se fizikalna terapija (kad su pogođeni zglobovi), i to vježbe zglobova koje će obavljati roditelji kao i vježbe koje će raditi samo dijete. Važno je da dijete vježba što više i bolje može, a vi se potrudite da ga ohrabrite i pohvalite.

Dugoročni izgledi

Bolest obično ne ostavlja posljedice, i dijete će ponovno biti zdravo. Deformacije zglobova ili oštećen vid javljaju se u malom broju slučajeva, a ozbiljna trajna oštećenja su još rjeđa.