Smetnje Kod Prehrane

Smetnje kod prehrane

Postoji niz smetnji i teškoća koje se mogu javiti kod dojenčeta za vrijeme hranjenja ili neposredno nakon njega. Ovdje ćemo govoriti o češćim i blažim smetnjama. Ako vaše dojenče uporno odbija uzimati dovoljne količine mlijeka i ne dobiva na težini normalnom brzinom, odmah se obratite liječniku ili patronažnoj sestri. (O smetnjama i teškoćama u vezi s dojenjem vidi tegobe s dojkama)

Plakanje za vrijeme ili nakon hranjenja

Premda mnoge majke misle da dijete koje plače nakon hranjenja muče vjetrovi i da mora podrignuti, malo bi se pedijatara složilo s tim mišljenjem.

Dojenče koje se umjetno hrani (na bočicu) može plakati zato što hrana nije izmiješana na ispravnu gustoću. Ako je prerijetka. dojenče plače zato što je pothranjeno (još jedan znak pothranjenosti je mala, tvrda, tamnozelena stolica). Ako je dojenčetu hrana pregusta, ono će se ne samo udebljati, nego će dobiti i previše soli, te će plakati zato što je žedno. Kako biste otklonili tu teškoću, uvijek pripremajte hranu prema uputi proizvođača. Ako vam se čini da dijete treba više hrane, povećajte mu količinu. Većina dojenčadi prestane jesti kad je sita. Drugi razlog plača može biti žeđ, naročito kad je vruće. Nastojte mu davati prokuhanu vodu na bočicu ili žličicu. Dijete može plakati i samo zato što traži da mu se posveti više pažnje.

Neaktivno uzimanje hrane

U prvih nekoliko tjedana neka dojenčad počinje jesti žustro, ali ubrzo zaspu. Ako je to slučaj s vašim djetetom, probudite ga i nastojte potaknuti da nastavi jesti. Kod zdravog dojenčeta taj stadij brzo prolazi, no ako se nastavi ili ako dijete jede polako ili nezainteresirano nekoliko dana, obratite se liječniku.

Povraćanje nakon hranjenja

Većina dojenčadi povrati (bljucne) malo mlijeka, naročito kad podrigne, i to je posve normalno. Neka dojenčad – osobito ona koja su vrlo živahna – često povraća, ali obično prestaje s uvođenjem krute hrane u ishranu, a povraćanje općenito potpuno nestaje do devetog mjeseca. Ako se to ne dogodi ili ako se radi o pravom bljuvanju, koje može uzrokovati poremećaj kao stoje prirođena stenoza pilorusa, obratite se liječniku.