Skvrčeno Stopalo Liječenje

Skvrčeno stopalo

Kod djeteta rođenog s tom deformacijom jedno ili oba stopala su skvrčena prema dolje i unutra ili prema gore i van. Mnoga novorođenčad ili dojenčad s normalnim stopalom uporno uvrće stopalo, ali ga možete pomaknuti u pravi položaj; to nećete moći učiniti s deformiranim stopalom.

Ova deformacija, koja je obično nasljedna, zahvaća otprilike jedno dijete na 500. Uz moderne metode liječenja gotovo svi slučajevi mogu se otkriti pri rođenju i izliječiti.

Liječenje

Ako je deformacija vrlo mala podučiti majku kako da svakodnevno razgibava djetetovo stopalo sve dok se ne namjesti u normalni položaj. Kod izrazitijih deformacija vrši se najprije korekcija manipulacijom, a zatim se na stopalo stavljaju udlage ili gips kako bi se spriječio ponovni rast u deformiranom položaju. Povremeno se udlage skidaju, stopalo dodatno manipulira u normalni položaj, pa se stavljaju nove udlage. To se ponavlja godinu dana ili više, sve dok stopalo ne postane normalno. U teškim slučajevima skvrčenog stopala potrebna je operacija (ili, rijetko, više operacija) radi ispravljanja deformacije. Rezultati operacije su vrlo dobri.