Škiljavost Kod Djece

škiljavost kod djece

Kad netko škilji (ili »gleda u križ«), oba oka ne gledaju istodobno isti predmet. Jedno oko izoštrava sliku onoga što gledamo, dok se drugo ne usredotočuje na taj predmet, nego gleda u drugom pravcu – obično prema unutra, ali katkada van ili čak gore ili dolje. Dijete može škiljiti stalno ili povremeno, a poremećaj može zahvatiti jedno ili oba oka.

Škiljavost se obično javlja u dojenačkoj dobi ili ranom djetinjstvu, tj. kad se razvija vid. Obično je povezana s nekim drugim nedostatkom oka – npr. s izrazitom kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Većina škiljave djece ne vidi dvostruku sliku zato što se njihov mozak ne obazire na ono što vidi škiljavo oko. To će oko postati »lijeno« (ambliopično). To znači da će oko zbog smanjenog vida postati defektno i razabirati sve manje detalja.

Učestalost

Škiljavost je prilično česta. Godišnje se otprilike jedno na 300 djece vodi liječniku zbog sumnje na škiljavost.

Što poduzeti?

Ako dijete kojemu je manje od tri mjeseca povremeno škilji, ne treba se zabrinjavati jer dojenče još uči upotrebljavati oči. U slučajevima povremenog škiljenja nakon te dobi i u svim slučajevima trajnog škiljenja dojenče ili malo dijete treba odvesti liječniku. Liječnik će vam možda reći da je škiljavost samo prividna. Mnoga mala djeca imaju nabor kože preko unutarnjeg kuta svakog oka i to često daje dojam škiljavosti.
Posumnja li liječnik na pravu škiljavost, uputit će vas s djetetom oftalmologu koji će obaviti pretrage da otkrije uzrok škiljavosti i primijeni najbolji način liječenja.

Liječenje

Ako je oko lijeno, dijete nosi na zdravom oku »praćku« što dulje može – barem nekoliko sati na dan. To će prisiliti dijete da koristi lijeno oko. Ovakvo je liječenje obično uspješno samo do sedme godine. Nakon te dobi lijenost oka se ukorijeni i vrlo gaje teško liječiti. Ako je dijete kratkovidno ili dalekovidno, morat će nositi i naočale. Kod neke djece je liječenje uspješno ako se nose naočale i na staklima flaster- (samo na jednom staklu ili naizmjence na oba), i škiljavost prolazi za nekoliko mjeseci.

Ako dijete jako škilji, vrši se operacija kako bi se djetetu omogućilo da koristi lijeno oko i kako bi mu se izravnavanjem očiju popravio izgled. Kirurškim zahvatom se ojačavaju ili oslabljuju neki mišići koji pokreću očnu jabučicu, i dijete obično ostaje nekoliko dana u bolnici. Bez obzira na vrstu liječenja, ono se može provoditi u lokalnoj bolnici ili klinici. Nošenje flastera na staklima naočala obično se provodi pod kontrolom ortoptičara.

Dugoročni izgledi

Izgledi na izlječenje su vrlo dobri ako se s liječenjem počne rano. Nakon sedme godine ispravljanje škiljavosti je još moguće, ali postoji sve veća opasnost da će lijeno oko postepeno postati tako neupotrebljivo da nošenje flastera neće pomoći i dijete na kraju može oslijepiti na to oko.