Sideropenična Anemija Kod Djece Simptomi

Sideropenična anemija kod djece

Anemija je nedostatak hemoglobina, crvenog pigmenta krvi koji sadrži željezo i odvodi kisik u tjelesna tkiva. Među raznim vrstama anemije najčešća je sideropenična anemija.

Najvjerojatniji uzrok tog poremećaja je nedovoljna količina željeza u hrani. Na žalost, bolest obično smanjuje apetit, što pogoršava stanje. Kod većine dojenčadi nije važno što umjetno ili prirodno mlijeko, kojim se hrane, sadrži malo željeza, jer ona mogu trošiti zalihe željeza stvorene prije rođenja. No, nedonoščad ima male zalihe željeza, te su stoga sklona sideropeničnoj anemiji.

Rjeđi uzrok sideropenične anemije je nesposobnost djece da apsorbiraju željezo iz hrane, npr. kod celijakije.

Simptomi

Kod blage anemije katkada nema izrazitih simptoma. Izrazitija anemija (bilo koje vrste) očituje se simptomima kao što su: bljedoća, naročito na jagodicama prstiju i na sluznici donjih kapaka, umor, slabost i (ne tako često) nesvjestica, gubitak daha, lupanje srca (naročito od napora), neaktivnost i gubitak apetita.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete nije aktivno kao njegovi vršnjaci, a naročito ako gubi dah nakon najmanje aktivnosti, odvedite ga liječniku. Nemojte ga liječiti sami dajući mu pilule željeza ili sredstva za jačanje.

Djetetu će se uzeti uzorak krvi radi analize. Dodatne pretrage će možda trebati obaviti u bolnici. Ako liječnik postavi dijagnozu sideropenične anemije zbog pomanjkanja željeza u hrani, propisat će željezo (obično u tekućini) koje će dijete uzimati tri mjeseca ili dulje obično u obliku kapljica. Liječnik će vam dati i upute za ishranu. Dojenčad koja prelazi na polukrutu hranu dobivat će mnogo željeza u konzerviranoj dječjoj hrani kao i u mesu, jajima i zelenom povrću.