Šarlah Simptomi

Šarlah

Šarlah je streptokokna infekcija (streptokoki su vrsta bakterija) koja dospijeva u organizam preko krajnika (tonzila). Pošto uđu u tijelo, bakterije se razmnožavaju i stvaraju otrov – toksin – koji cirkulira u krvi. Nakon inkubacije od 1 do 7 dana količina toksina je dovoljna da izazove simptome. Neki od njih nalikuju na simptome upale krajnika — vidi tonzilitis kod djece.

Simptomi

Prvog dana dijete dobije visoku temperaturu (i do 40 °C), grlo mu je bolno i crveno, a jezik “obložen”. U nekim slučajevima krajnici mogu biti prekriveni bijelim naslagama, a ponekad bolesnik i povraća.

Drugoga dana na djetetovom licu javlja se svijetlocrveni (skrletni) osip koji ne zahvaća područje oko usta; do trećega dana osip se proširi (i pri tom može svrbiti) na trup, te ruke i noge. U međuvremenu temperatura pada, jezik postaje svijetlocrven i površina mu je nalik na jagodu. Do šestog dana osip nestaje, koža i jezik počinju se guliti, a oljuštena mjesta su ranjava i crvena. Ljuštenje može trajati još 14 dana.

Šarlah je danas rijetka bolest i najmanje je deset puta rjeđa od npr. ospica ili mumpsa. Gotovo nikada ne pogađa odrasle. Budući da je rjeđi, šarlah je i manje opasan. Glavne opasne komplikacije, koje su obje vrlo rijetke i javljaju se 2 do 3 tjedna nakon pojave osipa, jesu reumatska groznica (vidi reumatska groznica kod djece) i upala bubrežnog tkiva (o tome više pročitajte u članku pod naslovom glomerulonefritis).

Što poduzeti?

Ako sumnjate da vam dijete ima šarlah, obratite se liječniku. Liječnik će propisati antibiotik koji djeluje protiv streptokoka. Pazite da dijete redovito uzima lijek pa će potpuno ozdraviti.