Rubeola

Rubeola

Rubeola je priljepčiva bolest, a njen uzročnik je virus rubeole. To je vrlo blaga zarazna bolest i kod većine djece ne izaziva veću nelagodu od obične prehlade. Inkubacija traje četrnaest do dvadeset i jedan dan.

Simptomi

Prva dva dana dijete ima neznatno povišenu temperaturu, a ponekad i otečene žlijezde iza ušiju, na vratu i šiji. Osip se razvija prvog ili drugog dana u obliku plosnatih, crvenkasto ružičastih pjega, 2 do 3 mm u promjeru, koje se javljaju isprva na licu a zatim se brzo šire po tijelu. Osip najčešće traje samo dan-dva. Četvrtog ili petog dana nestaju svi simptomi.

Učestalost

Rubeola je nešto rjeđa od ospica, iako nije tako priljepčiva pa su epidemije te bolesti (npr. u školi, dječjim vrtićima i si.) manje izrazite.

Opasnosti

Kao i kod ostalih dječjih zaraznih bolesti, i kod rubeole se može razviti opasna komplikacija – encefalitis – iako se on javlja kod samo 1 na 6000 slučajeva. Ukočenost i oticanje zglobova (vidi infekciozni artritis) su češća komplikacija, osobito kod odraslih. Budući da je rubeola blaga bolest, ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje. Međutim, poznato je da bolest uzrokuje oštećenja čeda kod trudnica. Stoga svakako stupite u kontakt sa svakom trudnicom koja je došla u dodir s osobom bolesnom od rubeole – bilo u toku same bolesti, bilo u roku od sedam dana nakon pojave osipa. Ako dijete s rubeolom kanite odvesti liječniku, obavijestite ga prije telefonom da bi se izbjegao eventualni kontakt s nekom trudnicom!