Reumatska Groznica Kod Djece

Reumatska groznica kod djece

Reumatska groznica je bolest koja najčešće zahvaća djecu u školskoj dobi, naročito između 6. i 8. godine. Značajka te bolesti je obično, ali ne uvijek, bolan otok nekih zglobova. Najprije se u grlu javlja bakterijska infekcija koju uzrokuje posebni soj streptokoka. Tijelo stvara specifična antitijela za uništavanje bakterija, ali kod neke djece antitijela napadaju i tkiva zglobova kao i (nešto rjeđe) srčana tkiva (ponekad i jedna i druga). Upala zglobova nema dugotrajnih posljedica, ali učestale upale srca mogu katkada uzrokovati trajno oštećenje srčanih zalistaka.

Mali broj djece dobiva reumatsku groznicu zbog streptokokne infekcije. Sklonost toj bolesti je djelomično nasljedna, a pojačana je ako su oboljela djeca pothranjena i žive u hladnim, vlažnim i pretrpanim stanovima.

Simptomi

Simptomi reumatske groznice javljaju se 7 do 28 dana nakon početne grlobolje. Ako je bolest zahvatila zglobove, jedan ili dva zgloba pocrvene, oteknu i bole pri pokretima (stanje je poznato kao akutna reumatska groznica). Dijete ima povišenu temperaturu, gubi apetit i osjeća se općenito loše, a često je blijedo i znoji se. Upala zglobova obično nestaje nakon otprilike 24 sata, ali ako se do tog stadija ne počne liječiti, mogu se privremeno upaliti i drugi zglobovi, što se obično opisuje kao “seljenje s jednog zgloba na drugi”. Najčešće su zahvaćeni ručni zglobovi, laktovi, koljena i gležnjevi. Katkada se upale kukovi i ramena, a ručni i nožni prsti gotovo nikada. Ako je zahvaćeno samo srce (akutni reumatski karditis), obično u blagim slučajevima nema izrazitih simptoma. Jedini simptomi su neodređeni: umor, bljedoća i osjećaj slabosti. Ovakvi blagi slučajevi znadu biti opasni jer roditelji mogu smatrati da nije potrebno ići liječniku, a tada se bolest ne može dijagnosticirati.

Teški karditis očituje se vrlo izrazitim simptomima; to su uglavnom gubitak daha, naročito nakon napora ili dok dijete leži, te potkožno nakupljanje tekućine (edem) na nogama i leđima.

U nekim slučajevima reumatske groznice javlja se osip, obično na prsima, leđima i trbuhu, u obliku crvenkastih krugova s blijedim središtima. Promjer im je obično 2 do 3 cm i nepravilna su oblika. Osip ne svrbi.

Katkada se javljaju čvorići ili male otekline – naročito ako je zahvaćeno srce – i to neposredno ispod kože, povrh koštanih izbočina kao što su laktovi, koljena, zglobovi šake i zatiljak. Obično su okrugli, promjera 5 do 10 mm, tvrdi i bezbolni.

Učestalost

Reumatska groznica danas nije više tako česta kao nekada. U posljednjih 20 godina njena se učestalost smanjila za čak 7 do 8 puta, djelomično zbog liječenja početnih infekcija antibioticima, a i zbog općeg poboljšanja stambenih uvjeta, prehrane i higijene, što je smanjilo broj uzročnika te bolesti i povećalo otpornost prema bakterijama.

Opasnosti

Ako se ne radi o teškom obliku reumatske groznice, jedan jedini napadaj te bolesti najvjerojatnije neće dovesti do oboljenja srčanih zalistaka (vidi, na primjer, mitralna stenoza i insuficijencija aorte). Opasnost od grešaka srca prijeti nakon ponovljenih (jednog ili više) napadaja reumatske groznice. Nekada se ponovni napadaj reumatske groznice češće javljao kod djece koja su već imala tu bolest; međutim, danas se djetetu nakon napadaja reumatske groznice propisuju dugotrajne kure antibioticima i time se ono zaštićuje od novih streptokoknih infekcija grla. No, ako se kod djeteta ne zapaze simptomi reumatske groznice, postoji opasnost od srčane greške, pa se obratite liječniku kad god se dijete tuži da ga boli grlo.

U vrlo teškim slučajevima reumatske groznice, osobito kad ona zahvati srce postoji i mala opasnost od dekompenzacije (zatajivanja) srca.

Što poduzeti?

Pokazuje li vaše dijete bilo koji od opisanih simptoma, stavite ga u krevet i pozovite liječnika. Ako liječnik posumnja na reumatsku groznicu, napravit će bris grla i uzeti uzorak krvi radi laboratorijskih pretraga. Liječnik će pažljivo pregledati dijete i poslušati mu prsa stetoskopom da otkrije nije li zahvaćeno srce.

Liječenje

Ako je napadaj bolesti blag, dijete može ležati kod kuće sve dok pretrage ne pokažu da je napadaj prošao.
U težim slučajevima dijete se prima na bolničko liječenje. Bolovi i otoci upaljenih zglobova brzo će se smanjiti prilično visokim dozama aspirina u otopini. Ako je zahvaćeno i srce, nastavlja se primjena istog lijeka (u nižim dozama) pošto se upala smiri.

U posebno teškim slučajevima, naročito ako je bolest ozbiljno zahvatila srce, primjenjuje se kura jačih antiinflamatorika, ponekad i kortikosteroida. U rijetkim slučajevima akutnog zatajivanja srca mogu se primijeniti i dodatni lijekovi (npr. antiaritmici i diuretici). Kad god je zahvaćeno srce, dijete treba u krevetu podignuti i poduprijeti ga jastucima da bi lakše disalo. U svim slučajevima daju se antibiotici radi suzbijanja eventualnih bakterija (zaostalih zbog primarne infekcije grla) i sprečavanja recidiva bolesti.

Dugoročni izgledi

Danas su dugoročni izgledi dobri. Nakon svakog napadaja reumatske groznice, blagog ili jakog, liječnici propisuju antibiotike koji se svakodnevno uzimaju godinama kako bi se spriječio recidiv. Djeca kod koje je došlo do oštećenja srca zbog reumatske groznice morat će vjerojatno uzimati antibiotike doživotno. U rijetkim slučajevima ipak se razviju srčane greške – obično zato što nije bila postavljena dijagnoza reumatske groznice ili zato što je došlo do recidiva zbog neredovitog uzimanja antibiotika. No uz suvremeno liječenje većina bolesnika može živjeti normalnim ili gotovo normalnim životom.