Prirođeno Iščašenje Kuka Simptomi I Liječenje

prirođeno iščašenje kuka

Neka se djeca rode s kuglastom glavicom zgloba bedrene kosti izvan čašice u zdjelici. Čašica je plitka ili je nedovoljno oblikovana. Može biti iščašen jedan ili oba kuka. Uzrok tog stanja nije poznat. Većina djece s iščašenjem kuka rađa se u stavu zatkom, ali to će prije biti posljedica nego uzrok. Otprilike jedno na 60 djece rađa se sa sumnjom na iščašenje. Prirođeno iščašenje kuka javlja se šest puta češće kod djevojčica. Poremećaj je nasljedan.

Simptomi

Kad liječnik manipulira djetetovim kukovima (na pregledu neposredno nakon rođenja), obično čuje škljocanje ili napipa iščašenje. No, škljocanje se može čuti i zbog pomicanja ligamenata, a u nekim slučajevima se ne može postaviti sigurna dijagnoza ni nakon nekoliko pretraga. Rendgenski se kuk obično ne snima. Liječnici se nerado koriste rendgenom za snimanje kukova novorođenčadi da ne oštete područje spolnih organa.

Liječenje

U većini slučajeva nalazi će potvrditi dijagnozu iščašenja kuka. Liječnik će namjestiti laganu udlagu na djetetove kukove radi ispravljanja njihova položaja. Dijete je obično nosi otprilike devet mjeseci. Ako liječnik sumnja na iščašenje kuka, a ne može potvrditi dijagnozu, savjetovat će majci da povija dijete dvostrukim pelenama tako da ih složi u pravokutnik, a ne u trokut.

Tako će djetetova bedra ostati raširena, i nakon nekoliko mjeseci iščašenje će se ispraviti time što će glavica zgloba bedrene kosti biti stalno u čašici. U nekim slučajevima kuk će ostati iščašen i nakon tog liječenja. U tom slučaju kukovi se obično snimaju rendgenski radi potvrde dijagnoze. Ako se dijagnoza potvrdi, iščašenje se liječi tako da se na djetetove kukove stave lagane udlage kako bi bedra bila čvršće rastavljena.

Ako se poremećaj otkrije tek kad dijete navrši nekoliko godina, bit će potrebna jedna ili više operacija radi ispravljanja deformacije. Dijete će dobiti opću anesteziju i ostati u bolnici nekoliko tjedana. Nakon operacije na noge se stavlja gips i ostaje nekoliko mjeseci. Ako se deformacija rano ispravi, dijete je obično potpuno izliječeno, može hodati normalno i u kasnijem životu nema štetnih posljedica. Dijete čije se iščašenje liječilo kirurški može imati doživotne teškoće s hodanjem.