Prirođena Stenoza Pilorusa

Prirođena stenoza pilorusa

Pilorus (vratarnik) je kratka mišićna cijev (20 mm) s normalnim unutarnjim promjerom od približno 5 mm. On spaja želudac s dvanaesnikom, prvim dijelom crijeva. Kod stenoze pilorusa (uzrok nastanka je nepoznat) stijenka je zadebljana i prolaz u pilorusu je sužen. Zbog toga mlijeko iz želuca prelazi u crijeva u maloj količini ili uopće ne prolazi, te dijete ne može apsorbirati hranjive tvari iz mlijeka.

Simptomi

Dva do osam tjedana nakon rođenja dijete počne žestoko povraćati nakon jela. Jake kontrakcije želuca ne uspijevaju protisnuti hranu kroz želudac, pa je vraćaju gore u jednjak (ezofagus) i u usta kroz koja se izbacuje u luku i do 1 m. Bljuvotina obično sadrži mnogo usirenog mlijeka i sluzi, te ima neugodan zadah. Povraćanje u početku ne djeluje na djetetovo zdravlje ili želju za hranom. No, dijete uskoro počinje gubiti na težini, postaje nemirno, a stolice se javljaju rjeđe i sve su manje.
Ako se dijete ne liječi, ono obično jede lijeno i postaje mlitavo. To se događa djelomično i zato što stalno povraćanje ometa osjetljivu ravnotežu kemijskih tvari u djetetovu tijelu.

Učestalost

Otprilike jedno na 150 muške ijedno na 775 ženske novorođenčadi ima taj poremećaj. Češće se javlja kod prvorođenih i obično je nasljedan. Poremećaj se također često javlja kod jednojajčanih blizanaca.

Opasnosti

Ako se poremećaj ne liječi, u teškim slučajevima može doći do smrti zbog dehidratacije i poremećene ravnoteže kemijskih tvari u tjelesnim tekućinama.

Što poduzeti?

Ako vaše dijete povraća na opisani način, odmah se obratite liječniku. Ako liječnik sumnja na stenozu pilorusa, pregledat će dojenčetu trbuh, promatrati kako dijete jede pazeći pri tom na jake trbušne kontrakcije (vidljivu želučanu peristaltiku) karakteristične za stenozu pilorusa. Kontrakcije su nalik na ping-pong lopticu koja putuje slijeva udesno ispod površine kože. Možda će biti potrebno nekoliko pregleda (ili, u rijetkim slučajevima, rendgensko snimanje barijevom kašom) radi potvrde dijagnoze. Možda ćete čuti liječnika kako govori o povećanju pilorusa kao o tumoru pilorusa. No, ne morate se zabrinjavati. Riječ “tumor” je u tom smislu uobičajeni medicinski izraz za svaku dobroćudnu oteklinu.

Liječenje

Samopomoć: dok ne dobijete liječničku pomoć, hranite dijete češće nego obično, ali smanjite uobičajenu količinu obroka.

Stručna pomoć: tegoba se otklanja jednostavnim kirurškim zahvatom koji je poznat kao Rammstedtova operacija. Operacija se sastoji od reza u trbuhu, te dubokog reza duž vanjske strane zadebljanog pilorusa. Zime se odmah omogućava proširenje unutar pilorusa i prolaz hrane. Nakon operacije djetetu se postepeno povećava količina hrane, a za 48 sati dijete se već hrani na uobičajeni način. Uspješnost operacije je gotovo stopostotna.