Poremećaji Rasta

Poremećaji rasta

Kod normalne, zdrave djece postoji širok raspon visine i težine, a razlike nastaju uglavnom zbog naslijeđenih faktora.
O slijedećim poremećajima rasta možemo obično govoriti samo onda ako je dijete izvan granica tog raspona za svoju dob.

Poremećaji prehrane

Najčešći poremećaj prehrane kod djece (i odraslih) u razvijenim zemljama je gojaznost. Gojaznost valja liječiti ne samo zato što je štetna za djetetovo zdravlje, nego zato što se često nastavlja i u odrasloj dobi kada se zbog nje povećavaju opasnosti što prate mnoge bolesti. Druga krajnost je neishranjenost koja može nastati zbog socijalnih faktora ili bolesti, kao što su celijakija i cistična fibroza.

Zakašnjeli pubertet

Pubertet obično počinje kod djevojčica u dobi od oko 11,5, a kod dječaka u dobi od oko 13,5 godina. Zakašnjeli razvoj je često nasljedan.

Hormonalni poremećaji

Hormonalne bolesti (koje uglavnom nastaju zbog nedovoljnog stvaranja hormona u hipofizi i štitnjači) su najrjeđe među poremećajima rasta, i obuhvaćaju gigantizam, pituitarnu nanosomiju i hipotireozu.

Trajni poremećaj rasta može biti i popratna pojava nekih teških kroničnih bolesti npr. prirođenih srčanih mana, anemije srpastih stanica, talasemije, reumatoidnog artritisa i kronične bolesti bubrega.

Što poduzeti?

Ako ste zabrinuti za djetetov rast, odvedite ga liječniku. Nakon pregleda liječnik će vas vjerojatno moći utješiti da vašem djetetu nije ništa. Ako sumnja na neku osnovnu bolest, liječnik će uputiti dijete na odgovarajuće dijagnostičke pretrage.