Pneumonija Kod Djece

Pneumonija kod djece

Pneumoniju obično uzrokuje neka infekcija. Opće informacije o toj bolesti naći će te u članku upala pluća. Kod djece pneumoniju najčešće uzrokuje virusna infekcija koja se najprije javlja u gornjim dišnim putovima. Infekcija izaziva žarišnu upalu pluća (koja se katkada naziva »bronhopneumonija«), obično u donjim dijelovima jednog i drugog plućnog krila.

Bronhopneumonija se može razviti i kao posljedica ospica ili hripavca. Djeca koja boluju od cistične fibroze također su sklona napadajima jake bronhopneumonije, a bolest može izazvati i udahnula strano tijelo koje se spustilo u pluća.

Neka starija djeca obole od tzv. »lobarne« pneumonije – upale jednog ili više plućnih režnjeva koju uzrokuje bakterija (pneumokok).

Simptomi

Bronhopneumonija kod djece počinje prehladom koja traje dva-tri dana. Zatim raste temperatura, do otprilike 38 °C, i razvija se suh kašalj. Dijete počinje ubrzano disati, a u nekim slučajevima čuje se »sviranje« u prsima. U vrlo teškim slučajevima dijete može poplaviti (cijanoza) zbog otežanog disanja.
Lobarna pneumonija počinje sasvim drugačije. Dijete nije prehlađeno, samo mu iznenada poraste temperatura do otprilike 40 °C. Disanje je ubrzano, a dijete suho kašlje. Može se razviti i pleuritis s bolovima u prsima.

Učestalost

Godišnje se od pneumonije razboli otprilike jedno dijete na 300. Bronhopneumonija je mnogo češća od lobarne pneumonije. ali je ipak prilično rijetka, te se razvija samo kod nekih infekcija gornjih dišnih putova.

Opasnosti

Visoka temperatura izazvana pneumonijom može u nekim slučajevima uzrokovati febrilne grčeve (vidi grčevi kod djece). Vrlo rijetko se upaljena područja pluća postepeno zamjenjuju fribroznim tkivom koje, ako se proširi, može izazvati bronhiektaziju. Pneumonija kod djece rijetko uzrokuje smrt.

Što poduzeti?

Ako dijete dobije visoku temperaturu i počne otežano disati, pozovite liječnika. Slučaj je hitan ako je djetetu manje od šest mjeseci.
Većina dječjih pneumonija može se liječiti kod kuće. U bolnicu se primaju samo vrlo teški slučajevi.

Liječenje

Samopomoć: odluči li liječnik da se dijete liječi kod kuće, možete primijeniti nekoliko načina da mu olakšate simptome i ubrzate oporavak. Visoka temperatura se smanjuje dječjim aspirinima i osvježavanjem tijela mlačnom vodom. Dajte mu da pije mnogo tekućine i nastojte da što više miruje.

Stručna pomoć: ozdravljenju najviše pridonosi otpornost djeteta na infekcije. Antibiotici djeluju na bakterije, ali ne i na viruse koji uzrokuju većinu slučajeva bronhopneumonije. Antibiotici se daju protiv lobarne pneumonije i kada liječnik nije siguran da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Antibiotici se obično uzimaju na usta (ako infekcija nije vrlo jaka). Inače zdravo dijete gotovo će uvijek potpuno ozdraviti od pneumonije – obično nakon, otprilike, tjedan dana.