Pelenski Osip

pelenski osip

Od nekih nadražajnih sredstava može se upaliti koža dojenčetove stražnjice, bedara i vanjskih spolnih organa, te uzrokovati pelenski osip.

Ta nadražajna sredstva su uglavnom kemijske tvari u stolici, amonijak koji se stvara reakcijom između bakterija u stolici i mokraće (amonijačni dermatitis) i sapun ili deterdžent koji se zadržao u pelenama zbog nedovoljnog ispiranja. Većina dojenčadi kad tad dobije pelenski osip.

Simptomi

Područje dojenčetove kože prekriveno pelenama ospe se crvenim mrljastim osipom i ranicama koje vlaže. Osip se razlikuje po jačini. Amonijačni dermatitis karakterizira zadah na amonijak, koji je tako jak da vam suze oči pri mijenjanju pelena.

Opasnosti

Od pelenskog osipa nema velike opasnosti. No kod dječaka se često od amonijaka upali prepucij penisa, te se kod dojenčeta često javlja bol i katkada, teškoće pri mokrenju. Ponekad područje zahvaćeno pelenskim osipom napada gljivična infekcija.

Što poduzeti?

Roditelji mogu uglavnom sami izliječiti pelenski osip. No ako liječenje, koje smo opisali, ne uspije za nekoliko dana, obratite se liječniku.

Liječenje

Stanje ćete djelomično izliječiti i spriječiti sterilizacijom i temeljitim ispiranjem pelena, te redovitim previjanjem dojenčeta. Obično pranje često nije dovoljno da biste odstranili mikrobe iz dojenčetova izmeta, pa stoga morate pelene sterilizirati.

Prokuhajte ih ili močite u otopini nekog antiseptika koji se proizvode specijalno u tu svrhu (upotrijebite ponovno otopinu koju ste koristili za sterilizaciju dojenčetove bočice). Nakon pranja pelena, isperite ih nekoliko puta da odstranite sve tragove sapuna ili deterdženta.

Skuplji način postizanja istog cilja je upotreba pelena za jednokratno korištenje.
Dojenče s pelenskim osipom treba često previjati, pogotovo onda ako ima česte stolice kao mnoga dojenčad.

Plastične gaćice obično nemaju veze s razvojem pelenskog osipa. No ako se pelene ne mijenjaju dovoljno često, takve će gaćice pojačati osip jer zadržavaju vlagu.

Ovaj se osip može liječiti na nekoliko načina. Jedan od njih je izlaganje dojenčetove stražnjice toplom, suhom zraku. Skinite pelene i položite dojenče na trbuh, s glavom okrenutom u stranu, na mekani ručnik ispod kojega će biti nepropusno platno. Izmet ili mokraću treba odmah očistiti, a oboljelu kožu prati mlakom vodom bez sapuna. Mek ručnik treba promijeniti ako je potrebno. Poslije toga, obrišite oboljelo mjesto samo laganim dodirom mekim ručnikom i lagane naprašite talkom.

U apoteci možete dobiti razne kreme protiv pelenskog osipa. Amonijačni dermatitis može se ublažiti i spriječiti od samog početka primjenom zaštitne silikonske kreme koja sadrži cinkoksid i ferioksid. Ova krema djeluje kao zaštita od mikroba i vlage. Njome se može obilno premazati prepuc penisa koji se upalio od amonijaka.

Potraje li osip, obratite se liječniku koji će vam dati druge savjete i prepisati specijalnu kremu za brže ozdravljenje.