Osteomijelitis

Osteomijelitis

Osteomijelitis je infekcija kosti koja može biti akutna ili kronična. Usprkos prividnoj nepokretnosti koštano tkivo je aktivno i živo, a zbog mnogobrojnih krvnih žila nalikuje na saće. Kod osteomijelitisa bakterije prodiru (npr. sa zagađene rane) u krv i izazivaju infekciju kosti. U nekim slučajevima infekcija može zahvatiti dio kosti nakon manje ozljede kosti koja je uslijedila dva-tri tjedna ranije. Kost se upali i stvara se gnoj, kao i kod infekcije kože. npr. furunkula.

Obično je zahvaćen samo dio neke od kosti udova pokraj zgloba, iako rijetko (naročito kod mlađih bolesnika) dolazi i do infekcije više kostiju. Katkada se infekcija ne širi, nego se zadrži u šupljini kosti. Tamo se pritaji (možda i godinama) sve dok se iz određenih razloga ne smanji prirodna otpornost bolesnika pa se infekcija razbukta.

Simptomi

Simptomi se obično razviju u toku dva-tri dana. Glavni simptomi su bolovi i krajnja osjetljivost zahvaćenog područja, naročito pri fleksiji obližnjeg zgloba. Dojenče ili malo dijete nerado miče rukom ili nogom i vjerojatno će glasno plakati od bolova ako mu taknete ili pokrenete ud. Ako je inficirana kost noge, dijete neće htjeti hodati; prisilite li ga da hoda, ono će izrazito šepati.
Dijete općenito izgleda bolesno, a bolovi su popraćeni visokom temperaturom. Ako se bolest za dan-dva ne počne liječiti, koža povrh inficiranog područja će pocrvenjeti i oteći.

Učestalost

Osteomijelitis je rijedak u razvijenim zemljama. Javlja se najčešće između 5. i 14. godine, više kod dječaka nego djevojčica.

Opasnosti

Ako se bolest potpuno zanemari (što je, doduše, vrlo rijetko), bakterije se mogu proširiti i razmnožiti u krvi te uzrokovati otrovanje krvi. Mnogo je opasnija mogućnost, iako vrlo rijetka, da će bakterije uništiti dio kosti i proširiti se i na susjedni zglob. Tada će najvjerojatnije nastati trajna ukočenost ili deformacija tog zgloba.

Opasna je i mogućnost da se infekcija proširi prema gore i probije se na površinu kože. Tada nastaje apsces iz kojeg se izlučuje gnoj i koji ne može zarasti sve dok se ne izliječi osnovna infekcija kosti.

Što poduzeti?

Ako vaše dojenče ili malo dijete pokazuje simptome osteomijelitisa, smjesta se obratite liječniku. Ako liječnik na tjelesnom pregledu potvrdi sumnju, dijete će morati odmah biti primljeno u bolnicu. Radi potvrde dijagnoze obavit će krvne pretrage i rendgensko snimanje zahvaćenog područja.

Liječenje

Glavna vrsta liječenja je kura antibiotika u obliku tableta ili tekućine (ili možda najprije intravenoznom infuzijom). Ako je potrebno, obavlja se kratak kirurški zahvat radi drenaže i čišćenja apscesa. U nekim slučajevima liječnik će se odlučiti na imobilizaciju zahvaćenog uda udlagom ili gipsom. Pošto infekcija počne jenjavati, dijete će biti otpušteno iz bolnice na kućnu njegu, ali se morate držati liječnikovih uputa s obzirom na uzimanje antibiotika i razgibavanja zahvaćenog područja sve dok se bolest ne izliječi.