Ospice

Ospice

Ospice su neobično priljepčiva bolest, a uzročnik je virus koji se širi po cijelom tijelu, iako uglavnom napada kožu i dišni sustav. Inkubacija traje 10 do 14 dana.

Simptomi

Simptomi koje smo niže opisali odnose se na karakterističan slučaj ospica.

Prvi dan ili dva dijete se počinje loše osjećati; temperatura mu je povišena, nos “curi”, a oči su crvene i suzne. Dijete suho kašlje, a može imati i proljev. Trećeg dana temperatura padne, a u ustima se javljaju bijele točkice nalik na zrnca soli. Četvrtog i petog dana temperatura ponovno poraste i javlja se karakteristični osip na koži. Osip se najprije razvija na čelu i iza ušiju u obliku malih (2 do 3 mm), crvenih i ponešto uzdignutih mrlja. Mrlje se postepeno šire na ostale dijelove glave i tijela (ali, obično, ne i na udove). Šireći se, mrlje postaju se veće i spajaju se. Šestog dana osip počinje nestajati, a nakon tjedan dana nestaju i svi simptomi.

Neka djeca s ospicama tuže se na glavobolju i letargična su (pospana). U rijetkim slučajevima mali bolesnici kažu da ih smeta svjetlost. Iako to obično nije razlog za zabrinutost, recite to liječniku.

Učestalost

Ospice su danas mnogo rjeđe nego prije, što je posljedica programa cijepljenja koji je obavezan i u nas.

Što poduzeti?

Ako sumnjate da vam dijete ima ospice, morate to prijaviti liječniku jer zdravstveni organi registriraju sve slučajeve. Ako se radi o pojedinačnom slučaju, liječnik će vas vjerojatno posjetiti; u slučaju lokalne epidemije, za dijagnozu će biti dovoljan i opis simptoma preko telefona. Međutim, na prvi znak bilo kakvih komlikacija – kao što su tegobe s ušima ili simptomi encefalitisa – odmah zovite liječnika.

Liječenje

Samopomoć: ima nekoliko načina kojima ćete djetetu olakšati bolest i zaštititi ga od mogućih opasnosti. Budući da su ospice neobično priljepčive, praktički nema smisla ni pokušavati poduzimati bilo kakve mjere kako ostali članovi obitelji ne bi dobili bolest (ako je već nisu imali).

Stručna pomoć: ospice su virusno oboljenje pa vam liječnik stoga neće propisati antibiotike jer oni ne djeluju na viruse. (Međutim, antibiotici su djelotvorni protiv bakterija pa se zato primjenjuju u slučaju eventualnih komplikacija, kao što su tegobe s ušima ili pneumonija – vidi pneumonija kod djece) U najvećem broju slučajeva dijete će biti zdravo nakon 10 dana i bit će doživotno imuno na ospice.