Neonatalna Žutica

Neonatalna žutica

Na mnogoj novorođenčadi pokazuje se lagano žućenje kože (žutica) ubrzo nakon rođenja. Zbog tog stanja se ne treba zabrinjavati jer obično nestaje za nekoliko dana.

Žuticu obično uzrokuje prekomjerna količina žućkasto smede tvari, bilirubina, u optoku krvi; bilirubin je prirodna tvar, rezultat neprekidne razgradnje crvenih krvnih stanica. Bilirubin normalno odstranjuje iz krvotoka jetra koja ga koristi za stvaranje žuči. Dio žuči se pohranjuje u žučnom mjehuru odakle ona kroz glavni žučovod odlazi u probavni trakt gdje pomaže pri probavljanju masti. Ostatak žuči prelazi neposredno iz jetre u male žučne kanale i u glavni žučovod, a zatim u probavni trakt. Ako zataji funkcija bilo kojeg od tih organa, bilirubin se nakuplja u krvi bojeći kožu žuto. Kod novorođenčadi je to najčešće posljedica nezrelosti jetre, koja još ne funkcionira normalno pa ne prerađuje bilirubin dosta brzo. Nastala žutica je poznata kao fiziološka ili normalna žutica (vidi žutica). Kod neke novorođenčadi žutica nastaje kad se zbog prekomjernog raspadanja crvenih krvnih stanica (hemolitička bolest novorođenčadi) oslobađa previše bilirubina u krv.

Hemolifička bolest novorođenčadi (anemija) javlja se najčešće kad je krv ploda Rh-pozitivna a u nju ulaze antitijela Rh-negativne krvi majke (vidi inkompatibilnost /nepodudarnost/ Rhesus-faktora).
Zbog deformacije ili potpune odsutnosti žučnih vodova kod novorođenčeta nastaje tzv. opstruktivna (zastojna) žutica. Žuč, a s njom i bilirubin, ne može izići iz jetre, pa se stoga bilirubin nakuplja u optoku krvi.

Simptomi

Kod svih vrsta žutice novorođenčetova koža i bjeloočnice lagano požute. Kod hemolitičke bolesti žutica se javlja već na dan rođenja, kod fiziološke žutice otprilike nakon dva dana, a kod opstruktivne nakon tjedan dana. Kod fiziološke žutice i blage hemolitičke bolesti žutilo je slabo i obično nestaje za nekoliko dana. No kod teške hemolitičke bolesti i opstruktivne žutice promjena boje je sve izrazitija i zadržat će se sve dok se ne primijeni terapija. Novorođenče s fiziološkom žuticom ili hemolitičkom bolesti je katkada tromo i odbija hranu. Kod opstruktivne žutice novorođenče može dobiti proljev i ne dobiva na težini.

Učestalost

Fiziološka žutica je vrlo česta. Javlja se kod više od 50% novorođenčadi. Hemolitička bolest nije česta, a opstruktivna žutica je vrlo rijetka.

Opasnosti

Postoji neznatna opasnost da kod hemolitičke bolesti dođe do oštećenja mozga zbog velike koncentracije bilirubina u krvi. No, to se gotovo nikada ne dešava, jer se bolest odmah liječi čim je liječnik dijagnosticira, pri čemu se stalno prati koncentracija bilirubina u krvi. Zastoj kod opstruktivne žutice će uzrokovati fatalno oštećenje jetre ako se odmah ne otkloni.

Liječenje

U većini slučajeva fiziološke žutice novorođenčetu se samo daje da pije mnogo vode. Ako je koncentracija bilirubina visoka, novorođenče se izlaže ultraljubičastim zrakama (fototerapija) koje pomažu jetri u proizvodnji kemijskih tvari potrebnih za preradu bilirubina. Blagi slučajevi hemolitičke bolesti nestaju bez liječenja. Teški slučajevi liječe se izmjenom krvi transfuzijom (eksangvinotransfuzijom). Opstruktivna žutica se liječi kirurški. Ako je glavni žučovod deformiran, operativ­no liječenje je prilično uspješno. No, izgledi su slabi ako su deformirani mnogi sićušni žučni vodovi.